Anke Ruessink tapt ranja voor de jeugdelftallen. Foto: PR
Anke Ruessink tapt ranja voor de jeugdelftallen. Foto: PR Foto:

Over Sara, 75 liter ranja en 300 gesmeerde broodjes

AALTEN - Als elftallen een wedstrijd verliezen, ligt het meestal niet aan henzelf maar wordt vaak een beschuldigende vinger uitgestoken naar de scheidsrechter. Vaak wordt dan ook meegenomen dat in de rust de thee of ranja ontbrak of niet smaakte.

Door Gerrit Nijman

Vooral uitspelende ploegen zijn na een tijdje vergeten dat ze met 8-3 langs de klungels hebben gehad maar weten nog drommels goed dat er geen thee of ranja in de rust was. Dat probleem is bij AZSV ondervangen doordat de bijna 50-jarige Anke Ruessink bereid is gevonden om de thee en ranja uit te delen.

38 jaar vrijwilliger
Anke is bijna 50 jaar geleden geboren op de Haart en woont al bijna zestien jaar op een plek in Bredevoort waar de verkopers van de rookworstenactie haar niet kunnen vinden. Toen 38 jaar geleden de vrouwenafdeling bij AZSV werd opgericht, meldde zij zich met ongeveer acht andere Haartse schoolgenoten aan, waaronder Henny te Bokkel en een half jaar later Karin Harmsen. Naast Anke zijn dat dames waar AZSV bijzonder blij mee is vanwege hun vrijwilligerswerk.
"Ik weet nog wel dat we het eerste jaar alleen maar trainden en pas het tweede jaar competitie gingen spelen", herinnert de makkelijk pratende Anke zich nog goed, "Ik heb tot mijn 27ste gevoetbald en combineerde dat met leidster en trainster zijn van een pupillenteam. Later werd ik gevraagd om door de week na de training kantinewerk te doen."

Flinke aantallen
Toen Anke geen leidster meer was, verplaatste ze haar kantinewerkzaamheden naar de zaterdag. Toen 'D Olde Schole' gereed was, werd dat op de zaterdag haar domein. Wim Smees helpt haar geregeld met het tillen van de zware kannen omdat ze haar gewrichten nog niet kan belasten als gevolg van de chemokuren en bestralingen die zij moest ondergaan.
Anke vertelt: "Vandaag hebben we 33 wedstrijden, waarvan 26 teams ranja willen drinken en zeven elftallen thee. Dat betekent zo'n 75 liter ranja schenken en zeven grote kannen thee zetten!" Op mijn blik vol ongeloof reageert ze met: "En ik heb wel eens 300 broodjes gesmeerd voor de kantine en de elftallen die ver moeten reizen om te voetballen en met de bus hier arriveren!"

Ook scorebord en vraagbaak
Ze glimlacht: "Ik vind het fijn dat ik hier wat kan doen, ik zit echt op mijn plek hier en heb mooi overzicht op veld 3 en 4 en iedereen die naar veld 5 en 6 gaat, komt hier langs. Geregeld zijn hier wedstrijdbesprekingen, maar daar trek ik me niets van aan. Af en toe vragen ze mij of ik het scorebord bij veld 4 wil bedienen en ook voor nieuwe leiders en leidsters ben ik vaak een vraagbaak."

Sara
De positief ingestelde Anke gaat op de laatste dag van mei een nieuwe levensfase in als ze Sara ziet: "Ach d'r verandert joa niks, ik bun gewoon bli'j dak hier kan zitt'n!"