Ambitieus plan dat veel van iedereen vraagt

vervolg van voorpagina

Veel in het raadsprogramma is nog niet concreet uitgewerkt. Dat mag het nieuwe college doen, maar ook verwachten de zeven partijen dat er over allerlei onderwerpen na een eerste uitwerking nog uitgebreid gediscussieerd wordt in de raad. Niet alleen de gemeenteraadsleden worden eerder betrokken bij het voorbereiden van beleid, ook de bewoners moeten daarbij een grotere rol krijgen. Daarvoor wordt nieuw participatie- en communicatiebeleid uitgewerkt. Als belangrijkste punten uit het nieuwe programma noemde Smit de versterking van de winkelcentra in Aalten en Dinxperlo, de centrummanager, een werkgroep bestuurlijke vernieuwing, een fulltime bedrijfscontactfunctionaris, het kwalitatief op peil houden van de woningvoorraad, een contactambtenaar voor verenigingen, meer aandacht voor toerisme en een ondersteuner voor mantelzorgers. "Het is een ambitieus plan", zei Smit, "Het vraagt veel van iedereen, maar het geeft een mooie richting aan hoe Aalten nog mooier gemaakt kan worden.

Alleen HMV is het niet met alles eens
Niet alle wensen van de zeven partijen zijn in het raadsprogramma terechtgekomen, al vond Alex Walter (Gemeentebelangen) dat alles uit zijn partijprogramma er wel zo'n beetje in stond. "Op wat kleinigheden in de tijdsbestekken na." Als voorbeeld noemde hij de intensivering van het groenonderhoud die een hogere prioriteit had mogen krijgen. Henk Meerdink (HMV) noemde de samenwerking bij het opstellen van het programma plezierig en constructief. "De afgelopen vier jaar was er te vaak een wij-zij-gevoel. Hopelijk is dat in de komende vier jaar niet meer zo." Hij hoopt ook op meer meningsvorming in de raad. Wat hem betreft moet het collegeprogramma niet veel meer worden dan het raadsprogramma. Als enige raadsfractie heeft HMV wel twee voorbehouden gemaakt. Meerdink blijft het oneens met het stoplichtenmodel, waarmee woningbouwplannen worden beoordeeld, en met de ontwikkelingen betreffende het bedrijventerrein aan de westrand.

'Verhaal burgemeester hoefde ons niet wakker te schudden'

Raamwerk en routekaart
Martin Veldhuizen (VVD) zei dat een belangrijk punt voor zijn partij weliswaar niet in het raadsprogramma was gekomen, maar dat er wel is afgesproken dat er een aparte nota over de belastingen en heffingen komt. Johan Pennings (ChristenUnie) had graag al de hondenbelasting afgeschaft, maar daar wordt in dezelfde nota over belastingen aandacht aan besteed. Alexander van der Graaff (D66) had graag een basisschoolleerling kinderburgemeester willen maken, maar Gemeentebelangen dacht aan een leerling uit het voortgezet onderwijs. De kinderburgemeester komt er, maar de details worden later bepaald. Ook Joop Wikkerink (Progressieve Partij) vond dat alles van zijn partij er wel in stond, maar niet in detail. Zo had hij bij de leegstandsbestrijding als graag gezien dat er was afgesproken dat er één krot per jaar wordt gesloopt. Ook had hij het armoedebeleid al concreter willen invullen. "Maar dat kan nog steeds." Voor Wikkerink is het raadsprogramma "een raamwerk en een routekaart. Wat allemaal aan de orde moet komen staat er in. Hoe het uitgevoerd wordt, zal in de discussie in deze raadszaal bepaald worden."

Nieuwe college kan eigen actiepunten toevoegen
De zeven aanbevelingen uit het honderddagen-rapport van burgemeester Stapelkamp komen eveneens grotendeels voor in het raadsprogramma. Het gaat daarbij met name over bestuurlijke vernieuwing, de vergadercultuur, handhaving en regionale samenwerking. "Binnen de fractie waren we al over een aantal punten bezig", zei Smit. "Het verhaal van de burgemeester hoefde ons niet wakker te schudden. Veel deden we al goed, maar het is altijd goed om na te denken." Het nieuwe college zal een uitvoeringsprogramma bij het raadsprogramma maken. Formeel wordt het raadsprogramma vastgesteld in een extra raadsvergadering op woensdag 23 mei. Dan zal ook informateur Peter Drenth aangeven welke partijen de nieuwe coalitie moeten gaan vormen. Het nieuwe college kan ook eigen actiepunten aan dat uitvoeringsprogramma toevoegen. Maar volgens Henk Meerdink hebben ze al genoeg te doen. "Er staan meer dan 20 opdrachten in het raadsprogramma."