Foto: collectie: Leo van der Linde, met dank aan: Leonie Elferink
Foto: collectie: Leo van der Linde, met dank aan: Leonie Elferink Foto:

Oplossing zoekplaatje: zweefmolen op de Grote Gracht

BREDEVOORT - Normaal zien we een zweefmolen tijdens de kermis. In Bredevoort trof men deze zweefmolen aan als verlichte gondel tijdens Gondelvaart Bredevoort. We weten dat deze foto gemaakt is tijdens de beginjaren van de naoorlogse Gondelvaart en dateert uit het jaar 1969. In 1968 ging in het stadje de eerste naoorlogse gondelvaart van start. Dit jaar viert men het 50-jarig bestaan van het 'lichtjesfeest'. Gondelvaart Bredevoort hield men van 1968 tot 2009. Hierna ging het roer om en werd het Bredevoort Schittert. In plaats van gondels op de Grote Gracht ziet men nu allerlei verlichte bouwwerken in het stadje op het 'vaste land'.

Op de foto uit 1969 zien we hoe de bouwgroep van de Kleine Gracht bezig is met de opbouw van hun zweefmolen op de Grote Gracht. Gerry te Hennepe: "Op de foto zien we Joop de Vries en Johan te Hennepe. Ik weet ook nog dat de poppen aan de zweefmolen gemaakt werden met alle dames van de Kleine Gracht, dat was lachen".
Jos Betting: "Dit is de gondel die mij altijd is bijgebleven als klein kind, er zaten poppen in en hij draaide. Ik was toen zeven jaar, kun je nagaan wat voor indruk dit heeft gemaakt".