Journalist Bart Hettema spreekt op sponsoravond AZSV. Foto: Karin Stronks
Journalist Bart Hettema spreekt op sponsoravond AZSV. Foto: Karin Stronks Foto:

Journalist Bart Hettema te gast bij AZSV

AALTEN – Zo'n vijftig sponsoren van voetbalclub AZSV waren aanwezig bij de sponsoravond van woensdag 16 mei. De scheidende hoofdtrainer Dennis van Toor werd geïnterviewd door oud-AZSV voorzitter Wim Drenth, na een korte pauze gaf journalist Bart Hettema een presentatie.

Door Karin Stronks en Wim Drenth

Lieuwe Westerterp, interim-voorzitter van de AZSV sponsorcommissie, heette de sponsoren van harte welkom en benadrukte nog maar eens hoe belangrijk zij zijn voor AZSV. Dit jaar mocht de Aaltense zaterdagvoetbalclub achttien nieuwe sponsoren begroeten. Westerterp besloot zijn toespraak met: "We zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter voor onze sponsorcommissie, daarnaast zouden we graag kennis maken met nieuwe relatiebeheerders. Nieuwe mensen met een frisse blik op sponsoring, ondernemers met ideeën worden van harte uitgenodigd om met één van ons in gesprek te gaan."

De microfoon ging over naar Wim Drenth, die met Dennis van Toor onder de 'Wall of Fame' plaatsnam. Er werd gesproken over het doorstromen van 'eigen' jongens naar het eerste, dat het niveau erg hoog is in de hoofdklasse, dat het overleg tussen de trainers van H1, H2 en H3 en de A1, JO19, erg goed is. "Vanaf het begin voelde het goed bij AZSV. Gelukkig ga ik door de voordeur weg", geeft Van Toor aan. Cecile Houwers toonde een filmpje waarin enkele spelers van H1 over hun tijd met Dennis van Toor vertelden. Uit alle opmerkingen bleek dat Van Toor zich erg verdiept in het spel van de komende tegenstander en dat hij een goede balans weet te vinden tussen spelplezier en presteren.

Na een kort intermezzo ging het programma verder met een presentatie en met verhalen van journalist Bart Hettema. Wim Drenth vertelt: "Het uitnodigen van journalist Bart Hettema bleek een voltreffer. Bart bleek een geweldige verhalenverteller die veel van de wereld heeft gezien en daar indringend en ook relativerend over kan vertellen. Hij werkte voor RTL en momenteel voor Eén Vandaag." Bart, die in Aalten als zoon van de heer en mevrouw Bekius is opgegroeid, wist in havo-5 nog niet goed wat hij wilde worden. Bart: "Ik wist wel goed wat ik niet wilde …Toen ik vertelde dat ik kranten lezen leuk vond, zette Henk Moolenaar, schooldecaan en ook hier aanwezig, me op het spoor van de journalistenopleiding in Kampen. Ik ben hem daar nog dankbaar voor."

Dat Bart veel ellende in de wereld heeft gezien, de tsunami-ramp in Thailand, Libië, Zaïre, New York 9/11, geeft hem niet het gevoel dat hij de dood in de ogen heeft gekeken. "Soms moesten we tussen de lijken door lopen, maar dat hoort bij je werk. Je wilt laten zien wat er is gebeurd. Er is me wel eens psychische hulp aangeboden, maar ik kan er goed mee omgaan", aldus de journalist. Bart ging ook in op de dood van Stan Storimans. Dat was wel een moment dat grote indruk op hem heeft gemaakt. In de RTL-periode hebben ze veel samengewerkt en er was sprake van een intensieve professionele vriendschap. Maar het lukte Bart om op de avond van Stans dood een heel persoonlijke beeld over zijn leven te schetsen in het RTL-nieuws van half acht.

Dat de journalistiek ook mooie gebeurtenissen mag verslaan, liet hij ook zien. Als jongetje had hij plakboeken vol over zijn Formule 1-held Nikki Lauda. En toen hij in 2013 de kans kreeg om Nikki Lauda te interviewen, liet hij de kans niet liggen. Het leverde hem alsnog een 'echte' handtekening op …

Na het programma kregen de aanwezige sponsoren nog volop gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje met elkaar van gedachten te wisselen. De sponsorcommissie kan terugkijken op een geslaagde sponsoravond.