Meer groen in de Landstraat

Er zijn twee zaken in het leven, die mij het meest verdriet doen. Aan de ene kant is dat de aantasting van een geliefd natuurgebiedje. Aan de andere kant is dat een probleem voor een boekhandel die ik waardeer. Een van die boekhandels staat in Aalten. Messink en Prinsen is een van de weinige goede boekhandels, die in de Achterhoek is overgebleven. Vorige week zagen de eigenaars opeens een tot dan toe onbekende "bergbeek" hun winkel binnen stromen.

Boeken en natuur daar draait het om in mijn leven. Het liefst zou ik elke dag eerst een mooi natuurgebied ergens in de Achterhoek bezoeken. Na een niet al te lange wandeling, natuur moet niet al te vermoeiend worden, bezoek ik graag een boekhandel. Daarna wordt de mooie tocht het liefst afgesloten met een terras van een horecagelegenheid voor een biertje en een bitterballentest. Helaas zijn er ook andere zaken in het leven die mijn aandacht vragen, zodat dit niet elke dag mogelijk is.

Tegenwoordig ben ik zelfs zo druk dat ik natuur en boek al een tijdje heb verwaarloosd. Maar ze blijven wel altijd in mijn gedachten. In mijn hoofd is precies opgeslagen hoe Messink en Prinsen er uit ziet, ook op hun nog nieuwe plek aan de Landstraat, waar ik nog niet heel vaak ben geweest. Dat komt ook wel omdat er altijd een boekhandel dichterbij is en ik mijn klasgenote van de lagere school Veronie ook veel gun. Bovendien kom ik vaak in Aalten als de boekhandel al dicht is, want de politiek vergadert vooral 's avonds. Anders was ik er veel vaker binnen gelopen. Ik zag wel een filmpje van de wateroverlast. Gelukkig heeft het water de meeste boeken niet bereikt.

Aalten is een bijzondere plaats, want het is net als Rome op zeven heuvelen gebouwd. Dat was lang geleden waarschijnlijk een verstandige keuze, maar toen wisten ze nog niet dat bij hevige regenval er soms heel veel water in een keer van een heuvel kan afstromen. Lang geleden gebeurde dat nog niet al te vaak. Het water kon overal snel de grond in verdwijnen. Er was minder bebouwing, er was minder bestrating en er waren minder vaak stevige buien. Tegenwoordig kan het water geen kant meer uit en kiest dan logischerwijs zo'n Landstraat om zich eens lekker uit te leven.

Dat water zou er echter heel tevreden mee zijn, als het boven op de bult de grond in kan zakken. Omdat de gemeente er rekening mee moet houden dat het vaker stevig zal regenen moet die er zich op voorbereiden. Dat kan door bovenop elk van de zeven heuvelen het water meteen op te vangen. Breek bovenop zoveel mogelijk bebouwing af, haal alle tegels en straatstenen weg en leg er een megapoel aan. Maar dat is pas een begin, want bij piekafvoeren kan dat ruim onvoldoende zijn. Zorg daarom dat in de straten naar beneden meer groen aanwezig is. Midden in de Landstraat een beekje met elzenhakhout is heel zinvol. Een mooie aanleiding om de winkelstraat meteen autovrij te maken. Van de cultuurminnende gemeenteraadsleden verwacht ik daarom snel concrete voorstellen hierover. Het mag toch niet weer gebeuren dat een van de hoeders van het cultuurgoed in Aalten overstroomt?