Ron Kuiperij en Hans de Beukelaer stelden een boek met tekeningen van Piet te Lintum samen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ron Kuiperij en Hans de Beukelaer stelden een boek met tekeningen van Piet te Lintum samen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Een reis met Piet te Lintum door het verleden

Nieuwe bundeling van tekeningen laat veelzijdig kunstenaar zien

Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Met het verschijnen van een boek met tekeningen van Piet te Lintum rondt Hans de Beukelaer zijn activiteiten rondom het werk van de in Aalten geboren schilder en tekenaar definitief af. Ron Kuiperij met wie de Beukelaer het boek maakte gaat echter door met zijn activiteiten rondom Te Lintum op onder andere de Facebookpagina Piet te Lintum, want er is altijd nog nieuw werk van de kunstenaar te ontdekken. In "Hoe het vroeger was" wordt aan de hand van tekeningen door de Achterhoek, maar ook door de geschiedenis van de decennia voor de Tweede wereldoorlog gereisd.

Geen plek voor tekeningen
Rond 2000 begon Hans de Beukelaer samen met galeriehouder Jos Betting uit Bredevoort aan een eerste boek over Piet te Lintum. Ook dat boek was al een reis aan de hand van schilderijen door de Achterhoek en het nabije grensgebied. "Wat ik te zeggen heb …" verscheen in 2002, nadat vele mensen in de Achterhoek waren bezocht, die schilderijen van Te Lintum bezaten. Reproducties van een deel ervan kwam in het boek terecht. Bij de zoektocht was het De Beukelaer al opgevallen, dat er ook veel tekenwerk was. Daarvoor was echter geen plek in het boek. Dat was iets voor later. Intussen had Ron Kuiperij zich ontwikkeld tot kenner en verzamelaar van het werk van Piet te Lintum. Dat leidde tot een eerste bundeling van de tekeningen in "Tekeningen uut d'n Achterhoek", dat in 2015 verscheen.

Werk voor regionale kranten
Veel "nieuwe" tekeningen waren toen na een oproep in diverse kranten boven tafel gekomen. Het eerste boek met de tekeningen maakte Leo van der Linde samen met Ron Kuiperij, die net als voor het nieuwe boek de tekeningen scande en "verbeterde", zodat ze goed afgedrukt konden worden. Terwijl het eerste boek werd afgerond kwamen er nog veel meer tekeningen te voorschijn, die niet meer opgenomen konden worden. Dat waren onder andere tekeningen, die de familie van Piet te Lintum nog had. Het waren lang niet allemaal originele tekeningen. Het waren vaak kopieën van krantenartikelen, want Te Lintum werkte veel voor allerlei regionale kranten. Meteen was er de gedachte daarmee nog een tweede boek met tekeningen te maken.

Bescheiden op de achtergrond
In 2015 was er ook een grote overzichtstentoonstelling van al het werk van Piet te Lintum in de Koppelkerk in Bredevoort. Hans de Beukelaer was hierbij intensief betrokken en kreeg toen ook meer contact met Ron Kuiperij, die veel voor de tentoonstelling heeft gedaan. "Ron is altijd heel bescheiden", zegt De Beukelaer, "Hij wil nooit in beeld, maar hij doet er veel voor. Hij is een van de mensen die het werk van Te Lintum levend houdt." Bij de opening van de tentoonstelling zei De Beukelaer dat hij klaar was met het werk van Te Lintum, maar hij raakte als uitgever en tekstschrijver toch weer betrokken bij de tweede bundeling van de tekeningen. Zijn voorwaarde was wel dat de naam van Kuiperij dit keer ook op het omslag kwam en dat de oplage groter dan honderd zou zijn, zodat dit tekeningenboek ook in de boekhandels gekocht kan worden,

Spotprenten en reclametekeningen
"Hoe het vroeger was" bevat niet alleen meer tekeningen van markante plekken uit de Achterhoek, maar ook reclametekeningen en spotprenten. Opvallend zijn de politieke spotprenten die Te Lintum in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog maakte. Het is werk van de tekenaar dat tot nu toe onderbelicht is geweest. "Als je ziet hoe hij de oorlogsdreiging in zijn tekeningen heeft benaderd, zie je dat hij zeker niet oppervlakkig was", zegt De Beukelaer. De andere tekeningen uit de jaren dertig en veertig laten een andere kant van het leven zien. "Die stralen veel gemoedelijkheid uit." Ron Kuiperij heeft de tekeningen redelijk kunnen "opknappen", al was het soms lastig. In een eerste versie had hij nog alle afbeeldingen door elkaar staan, maar na overleg met De Beukelaer is voor een thematische opzet gekozen. "Het was leuk om dit samen te doen", zegt Kuiperij. "We zaten samen op één lijn. Dat geeft een kick. Het was fijn om hier zonder gezeur en trammelant mee bezig te kunnen zijn." Kuiperij is er ook heel tevreden over dat er voor gekozen is de tekeningen niet in kaders te plaatsen en ze ruimte te geven, waardoor ze het beste tot hun recht komen.

"Hoe het vroeger was. Met Piet te Lintum door het verleden" is bij uitgeverij Fagus in IJzerlo verschenen. Het is te bestellen voor 24,95 euro (exclusief verzendkosten) via info@fagus-uitgeverij.nl. Het is ook verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandel.