Taxussnoeisel inzamelen loont nu minder. Archieffoto: PR
Taxussnoeisel inzamelen loont nu minder. Archieffoto: PR

Inzameling Taxus: niet of op minder grote schaal

REGIO - Van snoeisel van de taxusstruik wordt het geneesmiddel Paclitaxel gemaakt dat onder de merknaam Taxol op de markt gebracht wordt. Taxol remt de ontwikkeling van kankercellen bij vormen van hormonale kanker zoals borstkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker. In de Achterhoek houden en/of hielden zich in de afgelopen jaren drie partijen bezig met de inzameling van taxus. Twee er van stoppen daar nu - al dan niet tijdelijk - mee. De derde gaat wel van start, maar heeft haar inzamelingsgebied verkleind.

Door Sander Damen

De taxus die ingezameld wordt, wordt geleverd aan professionele drogerijen die de gedroogde taxus vervolgens weer aan de producenten van medicijnen leveren. Zij maken er een geneesmiddel van. Op het moment zijn er overschotten aan gedroogde taxus. Reden voor de Lionsclub Oost Achterhoek om de inzameling dit jaar niet plaats te laten vinden.

Lions Club Oost Achterhoek
De Lions Club Oost Achterhoek zamelde de taxus in de gemeenten Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk in met het doel er geld mee te verdienen dat vervolgens aan Kika werd geschonken. In 2017 ontving Kika, mede dankzij de verkoop van taxus, 10.000 euro van de Lions Club. Dit jaar zamelt de Lions Club niet in. "Nu er een overschot aan taxus is, heeft het voor ons geen zin in te zamelen", zegt Marc Kothuis van De Lions Club Oost Achterhoek. "De vergoedingen zijn te laag. Het was al lastiger omdat er meer organisaties en personen zich met de inzameling bezighielden. Zelfs studenten die dan aanboden de haag te snoeien om de taxus te verkopen. Als de situatie volgend jaar anders is, doen we het weer wel."

Taxus voor Hoop
Ook de Stichting Taxus voor Hoop richt haar pijlen op volgend jaar. "We zitten in een soort van overgangsjaar", vertelt Monique Zeeuw, projectleider bij de stichting die beschikt over een eigen drogerij en tot doel heeft uiteindelijk zelf medicijnen tegen kanker te maken: "Nu krijgen kankerpatiƫnten vaak in eerste instantie een chemisch medicijn, terwijl dat niet zo goed werkt als Taxol. Pas als dat niet aanslaat, krijgen ze Taxol. Wij willen het medicijn voor zoveel mogelijk mensen al bij de eerste behandeling beschikbaar maken. Dit jaar verwachten we niet veel in te kunnen zamelen, omdat de medicijnindustrie nieuwe aanleverspecificaties opgesteld heeft. Ze willen van iedere levering weten waar de taxus vandaan komt, in verband met eventuele aanwezigheid van toxische stoffen in de omgeving van de oogstplek. Wij zijn druk bezig die certificaten te behalen. Het was de bedoeling op 15 juni met inzamelen te beginnen maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Het is voor ons als stichting een te groot financieel risico op driehonderdtien plekken in te zamelen als de taxus niet afgenomen zou worden." Als de certificaten behaald zijn, wil Taxus voor Hoop ook in de Achterhoek weer inzamelen, maar of dat dit jaar nog lukt, is twijfelachtig.

Taxus Taxi
Het ziet er dan ook naar uit dat alleen de stichting Taxus Taxi dit jaar Taxus inzamelt, maar dat de markt voor taxus verzadigd is, merkt ook zij. "De drogerij met wie wij contracten hebben, heeft bepaald dat we een gelimiteerd aantal kilo's taxus mogen leveren," zegt woordvoerder Nicole Windt. "Wij hebben daarom twee jaar geleden al ons inzamelgebied beperkt en zamelen nu alleen in de regio Doetinchem in. Onze afnemer heeft ons geen verplichting voor het certificeren van de zendingen opgelegd. Daarom zijn inmiddels gestart met de inzameling." Mensen die in de regio Doetinchem wonen, kunnen op de site van de stichting (www.taxitaxus.nl) een formulier invullen met een ophaalverzoek voor taxus. De minimale op te halen hoeveelheid is een volle kruiwagen. In andere dorpen en steden in de Achterhoek wordt mogelijk volgend jaar weer ingezameld, maar dat is voor alle drie de inzamelende organisaties nog onzeker.