De kelder van Merfelt dateert vermoedelijk uit de 15e eeuw en bevindt zich aan de Prinsenstraat, Bredevoort. Foto: Leo van der Linde
De kelder van Merfelt dateert vermoedelijk uit de 15e eeuw en bevindt zich aan de Prinsenstraat, Bredevoort. Foto: Leo van der Linde

Kelder van Merfelt voorgedragen als rijksmonument

BREDEVOORT - Binnenkort komt 'De Kelder van Merfelt' ter sprake in een vergadering van de Commissie Cultureel Erfgoed (CCE) van de gemeente Aalten. De eigenaar en een restauratiemedewerker willen dat de kelder een rijksmonument wordt.

Door Leo van der Linde

Jan Kolthof is in 2004 een opleiding gestart aan het ROC van Twente als restauratiemedewerker van gebouwen. Hij zocht hiervoor een praktijkopdracht. Dit werd uiteindelijk de kelder van Merfelt. In 2013 heeft Kolfthof de eigenaar van de kelder, Michiel Zuidervaart, genomineerd voor de Erfgoedprijs 2014 van de Gemeente Aalten. Zuidervaart heeft deze prijs gewonnen. Beiden willen graag dat de kelder de status van rijksmonument volgens de Erfgoedwet krijgt. Dit om voor nu en in de toekomst de kelder goed te beschermen tegen veranderingen, aantasting en verval. De gemeente Aalten wil hieraan medewerking verlenen.

Naamgeving
Kolthof en Zuidervaart zien in Bond Heemschut een professionele partner om de bijzondere kelder bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als beschermd erfgoed aan te bevelen. De kelder dateert uit vermoedelijk de 15de eeuw en is onderdeel van een voormalig borgmanshuis van de adellijke familie Merfelt. Vandaar de naam. De kelder is op een bijzonder manier overwelfd: vier kruisgewelven met in het midden een dragende zuil.

Historisch voorop
De kelder was bij ontdekking door Zuidervaart in zeer slechte staat, restauratie was noodzakelijk. Zuidervaart vond dat de historische uitstraling voorop moest staan. De restauratie werd een meerjarenplan en met veel gevoel voor geschiedenis, materiaalgebruik en deskundig advies en professionele hulp werd de restauratie uitgevoerd. De kelder bevindt zich aan Prinsenstraat 3a, Bredevoort.

Michiel Zuidervaart: