Mooie plekjes langs de route nodigen uit om even te pauzeren. Foto: Ron Rensink
Mooie plekjes langs de route nodigen uit om even te pauzeren. Foto: Ron Rensink Foto:

Fiets4daagse Winterswijk: grenzenloos genieten

WINTERSWIJK - Van dinsdag 26 juni tot en met vrijdag 29 juni organiseert de stichting WFevenementen voor de vijfde maal de Internationale Fiets4daagse Winterswijk. In deze titel is het woord 'internationaal' tweeledig. Niet alleen de deelnemers komen uit Nederland, Duitsland en zelfs Belgie maar ook de route is grensoverschrijdend.

De fietsroutes gaan niet alleen maar door de fraaie oostelijke Achterhoek, maar op de meeste dagen ook door het aangrenzende Duitse grensgebied. In verband met het grensoverschrijdende karakter zijn ook van Duitse zijde speciale vergunningen verleend. Deelnemers kunnen kiezen uit drie bewegwijzerde routes van respectievelijk 25, 40 of 60 kilometer, per dag te bepalen. De tochten gaan voornamelijk over kleine wegen, fietspaden en boswegen. Regelmatig worden de groene grensovergangen in het parcours opgenomen. Iedere keer gaan de fietstochten in een andere richting.

Meer dan alleen maar fietsen
Kenmerkend voor deze Fiets4daagse is het feit dat de fietstochten worden opgeluisterd met muzikale optredens, zanggroepen en nevenactiviteiten; bij zowel de stempelposten als bij de finishplaats. Voor pechgevallen zijn er service-auto's en voor de elektrische fietsen zijn er onderweg oplaadpunten. Ofschoon de routes geheel en duidelijk worden aangegeven, ontvangen de deelnemers ook nog een uitgebreide routebeschrijving met informatie over het gebied. Zo'n 80 en 100 vrijwilligers zorgen ervoor dat alles op rolletjes verloopt.

Start en finish
De Fiets4daagse vertrekt iedere dag vanaf het sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg in Winterswijk, de thuishaven van voetbalclub FC Trias. Vanaf de invalswegen staat deze locatie met gele borden duidelijk aangegeven. Rondom het startpunt is volop parkeergelegenheid. Op de slotdag krijgen de deelnemers met een 4-dagenkaart, die minimaal drie dagen hebben meegefietst, een fraaie herinneringsmedaille. Ook dingen deze fietsers mee in een gratis verloting met als hoofdprijs een nieuwe fiets. Dagelijks starten tussen 9.00 en 12.00 uur.

Aanmelden
Deelnemers kunnen zich bij het startpunt aanmelden. Een 4-dagenkaart kost 12 euro een dagkaart 3 euro 50. In de week voorafgaande aan het evenement kan men zich ook voorinschrijven bij de VVV in Winterswijk: naast 2 euro korting voorkomt dit ook wachttijden bij het startpunt. Veel deelnemers hebben zich ook al aangemeld in combinatie met speciale arrangementen bij hotels en campings. Een groot deel van de deelnemers zijn fietstoeristen die speciaal voor dit evenement naar de Achterhoek komen. Bij goede weersomstandigheden verwachten de organisatoren ook dit jaar weer zo'n tweeduizend deelnemers.


www.fiets4daagsewinterswijk.nl