Jan Nahuis wordt opgewacht door zijn collega's bij Dago. Foto: Karin Stronks
Jan Nahuis wordt opgewacht door zijn collega's bij Dago. Foto: Karin Stronks Foto:

'Gouden' werknemer met
pensioen

Na vijftig dienstjaren oproepkracht

Door Karin Stronks

AALTEN – Jan Nahuis begon als zestienjarige jongen bij autobedrijf Langwerden als automonteur. Hij ging er nooit meer weg, ook niet na de overname door autobedrijf Dago. Nahuis bekleedde verschillende functies bij Langwerden en Dago, de laatste jaren werkte hij als magazijnmedewerker in locatie Aalten. Na vijftig dienstjaren blijft Jan nog verbonden met Dago, het autobedrijf mag hem bellen om in te vallen als het nodig is.

Langwerden
Als zestienjarige trad Jan Nahuis in dienst bij autobedrijf Langwerden, destijds nog gevestigd aan de Haartsestraat. Hij begon als automonteur, in het begin was dat meer 'manusje-van- alles'. Hij mocht onder andere nieuwe auto's rijklaar maken en trekhaken monteren. Hij bekleedde diverse functies binnen Langwerden en later bij Dago, de laatste jaren werkte hij in het magazijn aan de Varsseveldsestraatweg in Aalten. Eén van de collega's merkt op: "Jan was een fijne, betrokken collega. Als er iets aan de hand was met iemand op de werkvloer, toonde hij oprecht interesse."

Kever
Op zijn laatste werkdag werd Jan thuis opgehaald door collega Bert ten Dolle met een Volkswagen Kever. Hij arriveerde bij Dago, waar de rode loper voor hem was uitgelegd. Zijn collega's vormden een erehaag voor de pensionaris die over de rode loper door de voordeur naar binnen wandelde. Een indrukwekkend moment voor Nahuis. In het magazijn waren slingers opgehangen en een bord met de tekst: 'Onderdelen bestellen? Vandaag nog doen. Morgen is Jan met pensioen'. De brede glimlach was bijna niet meer van Jan z'n gezicht af te halen. De pensionaris werkte zijn laatste werkdag, 24 mei, tot 15.00 uur, één dag voor zijn 66ste verjaardag. Op deze dag mocht Jan iets eerder naar huis om zich op te frissen voor de hem aangeboden receptie.

Getinte ramen
Vanaf 17.00 uur waren familie, collega's en oud-collega's in de showroom van Dago aanwezig voor de officiële afscheidsreceptie van de 'gouden' werknemer. Frank Smees, eigenaar van Dago - samen met zijn broer Richard - sprak de jubilaris toe. Hij noemde het 'heel bijzonder' dat Jan na maar liefst 50 dienstjaren met pensioen gaat. "Dat hebben we bij Dago niet eerder meegemaakt." Frank Smees vertelde enkele anekdotes over Jan Nahuis, onder andere dat hij Kreidler- en Opel-fanaat was, maar dat hij later een Golf diesel heeft gereden die een keer op de autobaan op hol is geslagen. "Jan kocht een Volkswagen Kever met schade waar iets aan gelast moest worden, ineens bleken de ruiten getint te zijn terwijl dat in die tijd nog niet eens bestond ... Wat bleek, de Kever stond in brand." Na de toespraak mocht Jan VVV-bonnen in ontvangst nemen, van zijn collega's kreeg de pensionaris waardebonnen voor vleespakketten.

Oproepkracht
Jan gaat met pensioen maar neemt nog niet helemaal afscheid van autobedrijf Dago. De 'gouden werknemer' gaat aan de slag als oproepkracht. Als het nodig is springt hij bij. Vervelen zal de pensionaris zich thuis echter niet, hij houdt van muziek maken op zijn keyboard en van fietsen met zijn vrouw Anja. Ook kan Jan nu wat meer tijd besteden aan zijn kleinkinderen.