Ronald van Harxen met de drie jonge steenuiltjes uit Dale. Foto Karin Stronks
Ronald van Harxen met de drie jonge steenuiltjes uit Dale. Foto Karin Stronks

Na vijftien jaar eindelijk jonge steenuiltjes

DALE - Vijftien jaar geleden besloot Gerrit Stronks een nestkast voor steenuilen te timmeren. Hij plaatste de kast in een boom in de hoop dat er steenuiltjes zouden gaan nestelen. Er kwamen wel broedsels in de kast van holenduiven en kauwtjes, maar dat was niet helemaal de bedoeling. Dit jaar maakte Stronks een nieuwe, marterbestendige nestkast en deponeerde er houtsnippers in. Hij glimlacht: "Of dat nu het verschil maakte, weet ik niet, maar na vijftien jaar hebben we eindelijk jonge steenuiltjes in onze nestkast."

Door Karin Stronks

Vogelliefhebber Gerrit Stronks kwam op het idee om een nestkast te maken omdat hij regelmatig steenuiltjes hoorde roepen rondom zijn huis. "Vooral 's avonds lieten de uiltjes van zich horen, wellicht op zoek naar een schuilplaats. Ik besloot om een nestkast te maken en we wachtten af", vertelt Stronks. "Er kwamen wel broedpaartjes in de kast, kauwtjes en holenduiven, helaas geen steenuiltjes. Vorig jaar waren we onze schuur aan het verbouwen en ik had wat hout over. De oude nestkast was aan vervanging toe en ik maakte een nieuwe, marterbestendige nestkast." Gerrit had op een beurs zo'n kast gezien en heeft deze nagemaakt. Hij zegt: "Ik deed er houtsnippers in en of dat nu heeft geholpen weet ik niet, maar we hebben dit jaar voor het eerst jonge steenuiltjes in onze nestkast."
Stronks fotografeerde de steenuiltjes regelmatig en lichtte de steenuilenwerkgroep in. Vrijdag 15 juni reden Pascal Stroeken en Ronald van Harxen van de werkgroep 'Steenuilen rond Winterswijk' het erf van de familie Stronks op om de steenuiltjes te wegen, te meten en te ringen. Hun werk werd op de voet gevolgd door Gerrit en Riek Stronks en een aantal familieleden. Drie jonge steenuiltjes werden uit de nestkast gehaald en aan een onderzoekje onderworpen. De vleugels werden opgemeten en ze werden gewogen. Volgens Stroeken en Van Harxen verkeren de jonge uiltjes in een uitstekende conditie. "Ze zien er goed uit, niet vervuild, goed gevoed, volgens mij zijn ze ongeveer 21 à 25 dagen oud. Als ze 35 dagen oud zijn vliegen ze uit", geeft Stroeken aan. Nadat de familie de uilskuikens had bewonderd en vastgehouden werden er nog foto's gemaakt. Pascal en Ronald werden uitgenodigd voor een kopje koffie bij de familie Stronks en gingen daarna verder naar de volgende nestkast.
Ronald van Harxen en Pascal Stroeken hebben dit seizoen al zo'n 200 jonge steenuiltjes geringd uit 80 broedsels. Ze doen dit werk al ruim 30 jaar, nog altijd zeer nauwgezet en met liefde en passie. Vanaf 1986 zijn ze begonnen met broedbiologisch onderzoek naar de steenuilen, vier keer per jaar worden de nesten bezocht, van ei tot uitvliegen. In november 2011 verscheen het rijk geïllustreerde naslagwerk 'De Steenuil', waarin niet alleen veel aandacht is voor het leven van de steenuil maar ook voor mensen en het landschap daaromheen. Vanwege de verdiensten voor het steenuilenwerk in Nederland werden Pascal en Ronald in 2016 opgenomen in de World Owl Hall of Fame.


www.steenuilenrondwinterswijk.nl

Ronald van Harxen haalt een jong steenuiltje uit de nestkast. Foto Karin Stronks