De oudste oud-leerlingen. Foto: Dines Quist
De oudste oud-leerlingen. Foto: Dines Quist Foto:

Oud-leerlingen en oud-leerkrachten bijeen

Vervolg van voorpagina

Een uitdaging was het voor de reüniecommissie van de Groen van Prinstererschool om zoveel mogelijk oud-leerlingen en -leerkrachten op te sporen. "Via Facebook kwamen we een heel eind," vertelt schoolhoofd Arjen Smit, "maar mensen werden pas echt enthousiast toen ze op onze website 'reünie Groen van Prinsterer' de lijst met de ou- leerlingen zagen die zich al hadden aangemeld. Toen ging het als een lopend vuurtje."
Ook logistiek was het een uitdaging om de bijna 1000 mensen in goede banen te leiden. Maar ook dat liep als een trein. Alles was tot in de puntjes geregeld. Leerkrachten stonden zelf buiten het verkeer te regelen en de vooraf aangemelde bezoekers werden bij binnenkomst voorzien van een naamkaartje met daarop het jaartal dat hij of zij de school verliet. Zo konden oud-klasgenoten elkaar terugvinden. Voor de tieners was deze klus niet zo moeilijk, maar voor de senioren, bejaarden en zelfs hoogbejaarden was het vinden van oud-klasgenoten een grotere uitdaging.

Drie generaties oud-leerlingen
De inmiddels 91-jarige Leis Wikkerink-Prinsen mag zich de oudste oud-leerling van de school noemen. Leis herinnert zich nog goed dat ze als vijfjarig meisje in 1932 begon op de, toen nog genaamde, 'den school met den Bijbel' in een klas met 45 leerlingen. Moeiteloos weet ze de namen te noemen van leerkrachten uit die tijd. "Schoolhoofd Onvlee, meester Rots, meester de Jode en juf de Riet", schudt ze uit haar mouw. Een fijne tijd heeft ze op de school gehad, evenals haar dochter en haar kleindochter die haar vandaag vergezellen tijdens de reünie.
Arjen Smit is terecht trots dat er drie generaties oud-leerlingen uit families met elkaar proosten vandaag. "Dan doe je het goed als school." Ooit begon de school met twee lokalen en 40 leerlingen, inmiddels hebben ze 350 leerlingen op de teller staan. Het geheim achter het succes van de school? "Eén en één is nog steeds twee", vertelt Arjen Smit. "En taal en lezen zijn heel belangrijk, maar zeker zo belangrijk vinden wij het hoe je je ontwikkelt als persoon en hoe je omgaat met elkaar."

Een cadeau voor iedereen
Dat oud-leerlingen hun basisschooltijd koesteren blijkt wel, als zij de school een cadeau aanbieden. Een mooie lindeboom verschijnt vanachter het gordijn met daaronder een modern houten bank om op het schoolplein te plaatsen.
Ook de gasten gaan niet met lege handen naar huis. Voor wie een stukje nostalgie mee naar huis wil nemen zijn er lootjes te koop waarmee oude landkaarten en schoolplaten te winnen zijn. In de serre kan men herinneringen ophalen bij de oude foto's en spullen uit vroegere tijden. En om deze bijzondere dag in herinnering te houden worden er opnieuw een klassenfoto's gemaakt. Iedereen krijgt een foto voor thuis aan de wand.