Stemronde Achterhoekse vlag gestart

ACHTERHOEK - Koeien, trekkers, crossmotoren, ineengeslagen handen en heel veel kaarten van de Achterhoek. Ze komen allemaal terug in de ingezonden ontwerpen voor de Achterhoekse vlag, de ontwerpwedstrijd die is uitgeschreven door De Feestfabriek, Grolsch en de stichting Pak An. Maar liefst 478 ingezonden ontwerpen dingen mee. Ook zijn er veel ontwerpen waarbij enkel gekleurde banen zijn gebruikt, soms in combinatie met logo's.

Door Luuk Stam

De initiatiefnemers kregen in een maand tijd 478 goedgekeurde ontwerpen binnen. Via de website achterhoeksevlag.nl is het vanaf nu twee weken lang mogelijk om die ontwerpen te bekijken en te stemmen. Bezoekers kunnen hun stem laten gelden door ontwerpen een beoordeling van 1 tot 10 geven en door onbeperkt te kiezen tussen twee willekeurig aan elkaar gekoppelde ontwerpen.

De vlaggen met de meeste stemmen gaan door naar de vakjury. Die bestaat uit Annette Bronsvoort (burgemeester Oost Gelre), Hans Martijn Ostendorp (De Graafschap), Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek), Bennie Jolink (muzikant en kunstenaar), Henk Jan ten Brincke (brouwer bij Grolsch), Inge Pelgrom (grafisch ontwerper) en Joris Nieuwenhuis (Wereldkampioen veldrijden). Zij kiezen uiteindelijk het definitieve ontwerp dat tijdens de persdag van de Zwarte Cross op 10 juli wereldkundig wordt.

Bij veel van de ontwerpen is op de website een toelichting van de ontwerper te lezen. "Op mijn vlag staat een grote boom (de Kroezeboom uit Ruurlo), die voor mij voor de Achterhoeker staat", schrijft een inzender. In de boom zijn onder andere een trekker en het logo van De Graafschap te zien. "Eerst zie je alleen de boom", aldus de maker. "Daarna zie je pas dat de boom gevuld is met dingen die typerend zijn voor de Achterhoek. Het kan even duren voordat je dat ziet, net zoals de Achterhoeker zichzelf ook niet meteen blootgeeft."

Namens De Feestfabriek, Grolsch en de stichting Pak An leidt Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis de zoektocht naar een Achterhoekse vlag. Hij is enthousiast over de ontwerpen en de bijgevoegde motivaties. "Het is super om te merken dat mensen er echt over nagedacht hebben", zegt Groothuis. "Ze kunnen heel goed uitleggen waarom ze voor een bepaald ontwerp hebben gekozen."

De initiatiefnemers voor een Achterhoekse vlag krijgen steun van voetbalclub De Graafschap, Regio Achterhoek (samenwerkingsverband van zeven Achterhoekse gemeenten), Achterhoek2020 en de stichting Achterhoeks Toerisme. Ook hebben bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard.

In het verleden waren er al eerder initiatieven voor de introductie van een Achterhoekse vlag. Toch kwam het nooit tot een in de regio breed gedragen en algemeen geaccepteerde vlag. De ontwerpwedstrijd en de mogelijkheid om te stemmen moeten ervoor zorgen dat die er nu wel komt. De bedoeling is dat de nieuwe Achterhoekse vlag tijdens de Zwarte Cross op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde voor het eerst zal wapperen.