Duizendknoop

Het is niet mijn gewoonte om het twee weken achter elkaar over planten te hebben. Moeite kost dat niet, want wilde planten boeien me sinds mijn tiende. Ik maakte toen de beste keuze uit mijn leven. Ik ging niet zoals vele jongetjes naar vogels kijken en luisteren. Ik koos voor de plant, niet wetende dat er dan heel veel soorten meer waren om te leren kennen. Omdat er in de gemeente Aalten zoveel verschillende soorten voorkomen, kost het mij geen moeite elke dag een mooi verhaal te vertellen over een plant. Helaas is niet iedereen liefhebber. Daarom houd ik me in.

Na de luizemelde vorige week is het voor mij onmogelijk om het deze week niet over een andere merkwaardige plant te hebben, die in een nogal kwaad daglicht staat. De afgelopen week bevond ik me zo'n 900 kilometer van Aalten, maar zelfs daar drong het bericht tot me door over de tegenvaller voor de gemeente bij de Bekendijk in Bredevoort. Oorzaak: met Japanse duizendknoop vervuilde grond. Die is daar naar toe gebracht als schone aanvulgrond. Het 'saneren' zal zo'n anderhalve ton kosten. Ik vond het een grappig bericht, want vorige week heb ik nog voorspeld welke onderwerpen in de zomerkomkommertijd in het nieuws opduiken. Ik wist zeker dat er aandacht besteed wordt aan planten als reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop, die invasieve exoot worden genoemd. In de zomer zijn die uiteraard extra lastig.

Op dat moment vermoedde ik niet dat de gemeente zo zijn best zou doen om met zo'n exoot het nieuws te halen. Fanatici die vinden dat dit soort planten zo snel mogelijk uitgeroeid moet worden zullen ongetwijfeld al massaal gereageerd hebben. Weg met die exoten. Ze kosten geld en verdringen inheemse planten. Helemaal onwaar is dat niet, maar ik heb nooit van heksenjachten gehouden. Ik heb in het gebied dat ik goed ken nooit bewijs gezien dat die duizendknoop het grootste gevaar aller tijden geworden is. Er zijn plekken waar die teveel voor komt, maar de Oost-Achterhoek zal er nooit door overwoekerd worden. Een beetje minder overspannen reageren is verstandig.

Daarom zou ik die 'vervuilde' grond aan de Bekendijk niet meteen 'saneren'. Woorden als 'vervuild' en 'saneren' vind ik in dit verband zelfs zwaar. Het is geen chemisch afval, waarmee de volksgezondheid wordt bedreigd. Hoe vaak groeit de Japanse duizendknoop daadwerkelijk dwars door dikke betonfundering heen? De beste methode voor de Bekendijk is om kalmte te bewaren. Neem de tijd en pas de meest effectieve methode toe van bestrijding. Opeten!

Dat opeten kan alleen in het begin van het groeiseizoen. De jonge spruiten, de stengels en bladaanzetten die na de winter als eerste boven de grond komen, zijn het smakelijkst. De zoetzure smaak doet aan die van rabarber denken. Dat is niet verwonderlijk, want beide soorten behoren tot de duizendknoopfamilie. Die jonge spruiten en stengels moeten niet veel langer dan 20 centimeter zijn. Je kunt ze stoven in boter en als groente eten. Maar je kunt ze net zoals rabarber gebruiken in gebak, jam, chutneys en compotes. Bouw daarom gewoon huizen aan de Bekendijk en richt dat plantsoen in en maak er van de duizendknoop een lekkernij die iedereen wil oogsten.