Het betrokken pand is voor drie maanden verboden gebied. Foto: 112 Nieuws Gelderland
Het betrokken pand is voor drie maanden verboden gebied. Foto: 112 Nieuws Gelderland

Burgemeester sluit woning in Aalten na vondst hennepkwekerij

AALTEN - De burgemeester van de gemeente Aalten heeft vandaag een woonhuis aan de Dennenoord in Aalten voor de duur van drie maanden laten sluiten vanwege de vondst van een hennepkwekerij, eind mei.

De hennepkwekerij is ontmanteld en de betrokken persoon wordt strafrechtelijk vervolgd. Op dinsdag 17 juli heeft de burgemeester het bewuste pand voor de duur van drie maanden gesloten. Met de sluiting van de woning, de daarbij behorende bijgebouwen en het erf, wil de burgemeester de rol en de bekendheid van die woningen in de hennepproductie en -handel teniet doen en het signaal afgeven dat de geconstateerde feiten onacceptabel zijn en dat de gemeente op geen enkele wijze medewerking verleent aan drugscriminaliteit. Door deze maatregel wordt herhaling van deze ernstige verstoring van de openbare orde voorkomen en wil de burgemeester de rust in de directe omgeving van het pand terugbrengen.

Burgemeester Anton Stapelkamp: "De sluiting is een helder signaal dat ik drugscriminaliteit uit onze kernen en ons buitengebied wil weren. Ik roep inwoners op het te melden als ze iets verdachts zien! Of het nu gaat om vermoedens van een hennepkwekerij of een lab voor synthetische drugs. We willen deze illegale praktijken niet, net zo min als de risico's voor de openbare orde en veiligheid".

Durf te melden
Iedereen die strafbare feiten vermoedt in een pand, zoals kweek van hennep of productie van synthetische drugs, wordt dringend verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.


Tegenvaller bij sanering Bekendijk door Japanse Duizendknoop

BREDEVOORT - Tijdens de saneringswerkzaamheden aan de Bekendijk in Bredevoort (gemeente Aalten) is de Japanse Duizendknoop aangetroffen in de eerder op de locatie aangevoerde (schone) aanvulgrond. Deze aanvulgrond is bestemd voor een woningbouwlocatie. Nu de grond de Japanse Duizendknoop bevat, kan deze niet meer worden gebruikt. Er moet daarom circa 5.000 kub grond worden afgegraven en afgevoerd.

De Japanse Duizendknoop is een 'Invasieve Exoot'. Exoten (uitheemse soorten) zijn planten, dieren of andere organismen, die van nature niet in Nederland voorkomen. Als exoten geen natuurlijke 'vijanden' hebben, kunnen ze schadelijk zijn voor inheemse soorten. De Japanse Duizendknoop is een voorbeeld van een niet wenselijke exoot. Hij verdringt andere beplanting en zijn groeikracht is zo groot dat zelfs asfalt- en betonconstructies aangetast worden. De Duizendknoop is bovendien erg moeilijk te bestrijden. Grond met planten van de Japanse Duizendknoop is daarom niet geschikt voor een woningbouwlocatie.

De vervuilde grond kan worden verwerkt bij het verondiepen van afgravingen. Dit is een veilige opslag van met Japanse Duizendknoop verontreinigde grond. De kosten voor het afgraven, afvoeren en verwerken van de vervuilde grond, en de aanvoer van nieuwe aanvulgrond, worden geraamd op 150.000 euro.

In vrijwel heel Nederland wordt de Japanse Duizendknoop momenteel aangetroffen. Het college van b&w beraadt zich op aanvullend beleid voor bestrijding in de gemeente Aalten.

De Japanse Duizendknoop. Foto: Pixaby