André en Els Verstappen. Foto's: Karin Stronks
André en Els Verstappen. Foto's: Karin Stronks

Op vakantie in de Achterhoek

AALTENSE HEURNE – Veel mensen gaan graag in de Achterhoek op vakantie. Ook in en rondom Aalten komen toeristen hun vrije tijd doorbrengen. Waarom komen zij hier? Hoe brengen ze hun dagen door tijdens de vakantie? Wat zoeken ze en wat vinden ze in Aalten en omstreken? Op minicamping Nieuw-Kempink in de Aaltense Heurne vertellen twee echtparen over hun vakantietijd in de Achterhoek.

Door Karin Stronks

André en Els Verstappen komen uit het Brabantse Udenhout, vlakbij de Drunense duinen. "Ja, we zijn in de verte familie van Max", glimlacht André. Els en André vertoeven bijna een week op minicamping Nieuw-Kempink, hun volgende vakantieadres is Wapenveld. Els vertelt: "We zijn op zondag 15 juli hier aangekomen, zondag de 22ste gaan we verder. De keuze voor een kleine camping is een bewuste, disco toestanden hebben we geen behoefte aan! We houden van rust, fietsen, van de natuur en van wandelen. In de Achterhoek is dat allemaal te vinden!"

Minicamping
Voordat Els en André op vakantie gaan, kijken ze op de kaart waar ze naartoe willen. "Als we een plek hebben gevonden kijken we op internet of er minicampings in de buurt zijn. We zijn overigens ook al 34 jaar lid van de SVR, de stichting vrije recreatie. We zoeken telkens een plek waar we nog niet zijn geweest. Dit is de vijfde plek die we aandoen dit jaar, we zijn in Voorst, Gulpen, Zoeterwoude en Julianadorp geweest, heel Nederland door inderdaad", geeft André aan.

Gemoedelijk
Bij mooi weer leven Els en André buiten. Els: "We hebben een fietsboek met alle knooppunten en routes, ideaal is dat. We zijn in Dinxperlo geweest en hebben foto's gemaakt bij het beeld en het verhaal van de smokkelaar. Ook zijn we in Bocholt en in Bredevoort geweest. We gaan soms uit eten maar koken ook ons eigen potje wel. Een terrasje pakken of een ijsje onderweg doen we regelmatig. Het is hier landelijk, gemoedelijk, net Brabants! Deze camping ligt prachtig, de sanitaire voorzieningen zijn prima. Ook wifi op het terrein is ideaal, we zoeken vaak dingen op via internet."

Rust
Jaap en Sietske de Jonge komen uit Friesland. "We wonen in het watergebied, in Jirnsum", vertelt Sietske. Jaap bakt hamburgers en aardappels in een grote pan. "Ik kook meestal in de vakantie", glimlacht hij. Sietske en Jaap wilden vorig jaar al naar de omgeving van Aalten maar het bleek lastig om een camping te vinden. "In het weekend van de Zwarte Cross was alles al volgeboekt! We kiezen altijd bewust voor een minicamping, rust vinden we heerlijk. Deze camping is ideaal, prima voorzieningen, het bevalt heel best hier. We blijven nog twee weken", geeft Sietske aan.

Geocaching
Overdag zijn Sietske en Jaap meest onderweg, fietsend of wandelend. Via de buitensport geocaching ontdekken ze leuke plekjes. "Geocaching is een soort 'schatzoeken', overal hebben mensen kokertjes, schatten, verstopt, via internet kunnen locaties waar schatten liggen worden gevonden. Je moet punten zoeken, coördinaten zien te vinden. Als je de 'schat' hebt gevonden laat je iets achter, wij hebben een sticker met onze teamnaam 'de slikwerker' erop. Ook moet je via internet bekend maken dat je de 'schat' hebt gevonden. Door dit spel kom je vaak op hele leuke plekken. Haha, ja, het klinkt heel in gewikkeld, je moet het maar eens opzoeken op internet. Het is een wereldwijd spel, drie miljoen 'schatten' liggen over de hele wereld verborgen, rondom dit gebied zelfs 900!"

Normaal
Naast het 'schatzoeken' pakken Jaap en Sietske vaak een terrasje, eten ergens een ijsje of ze gaan een stad in. "We zijn in Doetinchem wezen winkelen", aldus Sietske. Ook zijn ze om het terrein van de Zwarte Cross gefietst. Jaap glimlacht: "Wat een happening is dat! Volgend jaar gaan we erheen. Ik vond vroeger Normaal al leuk, ben ooit naar een concert geweest. De Achterhoekse mentaliteit spreekt ons erg aan, lijkt veel op de onze. Kat uit de boom kijken, tentfeesten, gemoedelijkheid, zo is het bij ons in Friesland ook!"

Jaap en Sietske de Jonge uit Friesland op vakantie in de Aaltense Heurne.