Hans en zijn hond Thor. Foto: Eva Schipper
Hans en zijn hond Thor. Foto: Eva Schipper Foto:

'Hollandse ruwharige Herder verdient terugkeer'

AALTEN - Hans Knoefman heeft als huisdier een bijzondere hond: de Hollandse ruwharige Herder. Dit ras is zeer zeldzaam in Nederland en sterft helaas langzaam uit. De hond is al sinds de 19e eeuw in de landbouw te vinden. Het karakter van de hond is erg lief, waaks en leergierig. Voor boeren was het dan ook de perfecte hond. Tegenwoordig is het hebben van een hond op het platteland niet meer noodzakelijk. Het gevolg hiervan is dat deze hond langzaam uitsterft.

Door Eva Schipper

Hans Knoefman is van jongs af aan al gek met honden. "Ik kan me haast niet heugen dat ik zonder een hond heb gewoond." Hans vertelt wat het leukste is dat hij met zijn hond Thor heeft meegemaakt. "Mijn hond wilde nooit het water in. Op een dag waren wij bij Bussloo om een wereldrecord met honden in het water te behalen. We moesten met de hond langs de plas lopen, daarna mochten de honden het water in. Thor zou normaal gesproken nooit zelf het water in zijn gegaan. Op die dag gingen 1500 honden het water in. En ja hoor, hij ging er toch ook in, en hoe," zegt Hans lachend.

Knoefman verklaart waarom dit hondenras niet vaak gekozen wordt. "Het is geen modehond, ik denk dat mensen snel een 'hondje van de tv' kiezen. Toch is dat jammer, onbekend maakt onbemind."

Dit ras heeft miskende talenten, vertelt Hans. "Onze Thor is lief voor iedereen; kinderen, honden en zelfs de dierenarts. En de Hollandse ruwharige Herder is ook een beetje een clown. Thor loopt met poppen rond in huis. En als ik thuis kom, gaat-ie voor me 'zingen'!"

De stamboom van het ras wordt via DNA-testen bijgehouden. Er zijn in Nederland nog maar ongeveer 200 van deze honden over en inteelt moet voorkomen worden. Wie met dit ras zou willen fokken, moet dit om die reden ook aanvragen. Zelf heeft Hans de hond via de Nederlandse Herdersclub gekregen. Evert Bakker had een belangrijke rol bij die club. Hij zocht alles uit over het DNA en het fokken.

Hans Knoefman hoopt dat dit hondenras niet uitsterft. Daarvoor doet de Nederlandse Herdersclub ook enorm zijn best. Als Hans nog een keer voor de keuze van een hond zou komen te staan, dan weet hij wat het wordt: "Zeker weer een Hollandse ruwharige Herder!"


Expositie 'het andere' van
fotografencollectief

BREDEVOORT - Vanaf 28 juli tot en met 9 september is de expositie 'het andere' te zien bij Foto21 in Bredevoort, met werk van fotografen van het collectief F10.

Het wezen van de fotografie is de verbinding tussen beeld en werkelijkheid. Zonder werkelijkheid geen foto. Maar juist fotografen behoren tot het volkje dat vaak een draai geeft aan de echte wereld. De fotografen van het collectief F10 behoren daar zeker toe. In hun fotografische vertellingen willen ze de beschouwer 'het andere' tonen, ingegeven door hun waarnemingen, gedachten en emoties.
De expositie 'het andere' neemt de toeschouwer mee in de persoonlijke wereld van tien fotografen: Rita Ballinckx, Anna Basemans, Dini van Gent, Gijs van Gent, Jan Janssen, Jaymes van Luppen, Theo Mastenbroek, Jean Marie Piron, Peter van Tuijl en Udelpag.

Zondag 9 september belooft een interessante middag te worden omdat er dan een finissage is als feestelijke afsluiting van de expositie. Het programma van de finissage start om 14.30 uur. De fotografen van het collectief ontmoeten bezoekers dan graag.

Foto 21 op 't Zand 21 in Bredevoort is open van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Een foto van Jan Janssen, uit de expositie 'het andere'. Foto: PR