Chauffeurs van de oranje 'vrije klasser' Holkenborg, Domhof en Reukers waren kinderen toen de combinerace begon in 1996. Foto: PR
Chauffeurs van de oranje 'vrije klasser' Holkenborg, Domhof en Reukers waren kinderen toen de combinerace begon in 1996. Foto: PR

Spectaculaire races, muziek en meer bij Spektakelweekend

MARIËNVELDE - Spectaculair is het schouwspel van elkaar inhalende en van de crossbaan duwende combines zeker te noemen. Vanaf het weekend van Hemelvaart tot half september zijn er verspreid door heel het land vijf wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap combineracen. Mariënvelde is plaats nummer vier in rij en Motorclub Mariënvelde (MCM) organiseert op 18 en 19 augustus een spektakelweekend waar de combinerace onderdeel van is. Dat weekend zijn er ook een NK gazonmaaierrace, bangerrace waarbij sloopauto's elkaar van de baan rijden, kinderspektakelweide en swingende muziek. Rob Domhof, oud-voorzitter MCM: "Het is een weekend voor jong en oud: van kinderwagen tot rollator! Iedereen is welkom!"

Door Barbara Pavinati

Rob: "De eerst combinerace hebben we gehouden op 28 april 1996. De aanleiding was de afnemende belangstelling voor de autocross en crazycross die M.C.M. sinds 1991 organiseerde. We gingen op zoek ging naar nieuw vermaak om onze kas te spekken. Een artikel in een regionaal landbouwblaadje bracht mij op het idee voor combineraces. Tijdens de kermis van Mariënvelde in 1995 gingen wij een kijkje nemen in St. Isidorushoeve waar deze race gehouden werd. We waren gelijk verkocht. Niet lang daarna kochten we één combine in Nederland en negen combines op het drielandenpunt van Duitsland, Luxemburg en Frankrijk die met vijf vrachtwagens naar Mariënvelde vervoerd zijn. De eerste race was gelijk een succes, want er stond file in ons dorp. Zelfs de Eerste Communie van de kinderen was ervoor uitgesteld!"

Standaardklasse en vrije klasse
De combinerace kent een standaardklasse en een vrije klasse. Beide klassen worden gereden door zowel dames als heren. In de standaardklasse wordt gereden op originele machines met riem-aandrijving. De combines zijn opgevoerd. Deze grote gevaartes die gemiddeld 5000 kg wegen, bereiken snelheden van 80 km per uur. Dat is best lastig rijden door de achterwielaandrijving. De vrije klasse bestaat uit machines die voorzien zijn van snelle motoren en aangepaste transmissies. Er is hier geen riemaandrijving, zoals bij de standaardklasse. Ze kennen V-8 benzinemotoren van 500 pk en meer en rijden zo'n 100 km per uur. In de standaardklasse komt het vooral aan op de stuurmanskunst en de behendigheid om de logge en topzware machines overeind te houden. Bij de vrije klasse luidt het devies: gas geven en niet bang zijn...!

Speciaal verbouwd
Er doen verschillende teams mee met drie à vier personen bestaande uit een rijder, monteurs en catering. De combines zijn speciaal voor de races verbouwd. Dat kost best veel tijd. De maaibek moet eraf, de bestuurdersstoel verlaagd en de motor die oorspronkelijk bovenin zit, wordt naar beneden verplaatst. Dit is voor de veiligheid en om meer snelheid te creëren. De bestuurder zit in een speciale kooiconstructie, zodat hem/haar bij een val niks overkomt.

Kinderspektakelweide
Er zijn dit jaar ook veel activiteiten voor kinderen op de kinderspektakelweide met als thema country en western. De kinderen kunnen er onder andere lasso gooien, tipi's beschilderen, schminken, goud zoeken en springen op een springkussen. De ranja en ook de entree voor kinderen tot 12 jaar is gratis.

Saamhorigheid
"Het spektakelweekend is het resultaat van de saamhorigheid van Mariënvelde. We werken met veel vrijwilligers en zijn er het hele jaar mee bezig. Het is best wel bijzonder dat je met een klein dorp zoiets groots kan neerzetten!" vertelt Martine Oosterink, bestuurslid M.C.M.

Programma
Op zaterdag begint om 16.00 uur de gazonmaaierrace met aansluitend om 20.30 uur het Dors(t)feest waar er met The Hot Studs ouderwets gerockt wordt. Bezoekers van de race kunnen er gratis naartoe.

Op zondag start om 11.00 uur de combinerace met tussendoor de bangerrace en demo's van gazonmaaiers. Vanaf 17.00 uur kan iedereen losgaan bij combinefeest in de feesttent met De Wethouders, een coverband die allerlei soorten muziek speelt. Op het buitenpodium treedt 's middags The Dudes of Hengel op met gezellige rock & roll-, country- en bluesmuziek.

Spektakel en sensatie bij het Spektakelweekend in Mariënvelde. Foto: PR