Links Henk Wiggers met Han Arentsen bij de keizerganzen. Foto: Karin Stronks
Links Henk Wiggers met Han Arentsen bij de keizerganzen. Foto: Karin Stronks

'Je raakt er niet over uitgepraat'

Aviornis-leden in de ban van park- en sierwatervogels

Door Karin Stronks

DALE – Han Arentsen en Henk Wiggers zijn liefhebbers van park- en sierwatervogels zoals ganzen, fazanten, kwartels, kraanvogels, ibissen, eenden en zwanen. Van jongs af aan interesseren ze zich voor vogels die in het wild leven. Als kleine jongens zochten ze kievitseieren en brachten kauwtjes en kraaien groot. Later hielden de twee hobbyisten siervogels die ook in het wild voorkomen. Tientallen jaren geleden werden Henk en Han lid van Aviornis, de belangenvereniging voor liefhebbers van park- en sierwatervogels. Han Arentsen zegt: "Als we bijeenkomsten bezoeken van Aviornis raken we niet uitgepraat over onze grote hobby!"

Han Arentsen laat de verblijven van zijn vogels zien. Zwarte zwanen, diverse soorten ganzen, eenden en fazanten worden gehouden in afgezette stukken wei. Over sommige omheinde verblijven is een net gespannen. Han vertelt: "Hier lopen vogels met jongen, de kuikens zijn een makkelijke prooi voor haviken, torenvalken of sperwers. Om ze te beschermen heb ik dit net over hun verblijf gespannen. Eenden hebben geen nachthok, we proberen zo veel mogelijk een natuurlijke omgeving na te bootsen." De stukken wei zijn voorzien van struiken waar de dieren beschutting kunnen vinden, er zijn verblijven met afdakjes met stro eronder, met vijvers en enkele bevatten wel nachthokken. Han: "Het is een uit de hand gelopen hobby. Het begon klein maar in de loop van de jaren breidt het zich uit, ga je meer dieren houden. Hoeveel tijd ik spendeer aan mijn vogels? Nou, bijna al mijn vrije uurtjes!"

'Bijna uitgestorven vogels weer in natuur uitgezet'

Zwarthalszwaan
Henk en Han wonen beide buitenaf en hebben voldoende ruimte om het huis voor hun grote hobby. "Dat is wel handig ja, ruimte. Maar ook buitenaf wonen is best fijn. Met name ganzen kunnen veel herrie maken! Ik heb allerlei soorten vogels gehad, kippen, krielen, eenden en zwanen maar ook zoogdieren zoals konijnen, schapen en herten. Wat ik bijzonder vond? Nou, de zwarthalszwanen vond ik erg mooi, de jongen zitten tussen de vleugels op de rug van de ouders, prachtig! De zwarthalszwaan is wit, de hals is zwart en de snavel vuurrood", glimlacht Henk Wiggers. Hij vervolgt: "Ook de hoendergans vond ik een bijzonder exemplaar om te hebben, deze vogel komt voor in Zuid-Australië en Tasmanië. Die heb ik nu niet meer, de regels rondom het houden van 'exoten' zijn aangescherpt. De Europese Commissie heeft een lijst gepubliceerd van dier- en plantensoorten die niet meer in Europa mogen worden ingevoerd, verkocht, gefokt of gehouden."

Aviornis
Jaren geleden zijn Han en Henk lid geworden van Aviornis, de belangenvereniging voor liefhebbers van park- en sierwatervogels. De vereniging opereert op Europees niveau en is opgericht in 1973 in Tienen (België). Aviornis is in Nederland opgedeeld in elf regio's die in hoge mate zelfstandig zijn en allerlei activiteiten organiseren voor de leden, zoals lezingen, filmavonden of uitstapjes naar collega-liefhebbers en bekende vogelparken in binnen- en buitenland. Elke twee maanden brengt Aviornis een rijk geïllustreerd magazine uit, ook biedt Aviornis een door het ministerie van Economische Zaken erkende ringendienst, advies van een eigen wetgevingscommissie en bemiddeling bij vraag en aanbod van vogels.

Beschermd
Han Arentsen geeft aan: "Het doel van Aviornis is om park- en sierwatervogels in de breedste zin van het woord in stand te houden. De vogels die wij houden, zien er precies zo uit als in het wild." Han vervolgt: "Het is zelfs zo dat in het wild levende vogels die bijna uitgestorven waren door Aviornis-leden weer in hun natuurlijke omgeving zijn uitgezet en nu worden beschermd. De Cheerfazant, die voorkomt in het Himalaya-gebied, de Hawaiigans met als leefgebied Hawaii en Mali en de Bahamapijlstaart, een tropische eend uit het Caribisch gebied zijn daar voorbeelden van." Henk Wiggers vertelt desgewenst: "Hoe we dat allemaal weten? Nou, wij bezoeken bijna altijd de bijeenkomsten van Aviornis. Allerlei interessante onderwerpen komen daar aan bod. Daarnaast staat elk jaar een uitstapje op het programma. Bij zulke gelegenheden raken we niet uitgepraat over onze gezamenlijke hobby!'

Zwarte zwanen van Han Arentsen. Foto: Karin Stronks
Hawaiiganzen waren bijna uitgestorven met hulp van Aviornis zijn ze weer in hun eigen omgeving uitgezet. Foto: Karin Stronks