Hans Klumpenhouwer (links) en René Rots tijdens de 1 miljoen stappen voor gerechtigheid in Albanië. Foto: eigen foto
Hans Klumpenhouwer (links) en René Rots tijdens de 1 miljoen stappen voor gerechtigheid in Albanië. Foto: eigen foto Foto:

René Rots en Hans Klumpenhouwer doen verslag van Albanië-reis

AALTEN - in de eerste week van juni liepen Hans Klumpenhouwer en René Rots mee met de Dorcas-groep die één miljoen stappen voor gerechtigheid zette, met als doel geld in te zamelen voor het werk van Dorcas. Natuurlijk bezochten zij er ook projecten van Dorcas. Op dinsdag 21 augustus vanaf 19.30 uur doen ze in Elim verslag van hun reis, in woord en beeld. Ook maken ze dan bekend wat het resultaat van hun sponsorloop is. Doneren kan nog steeds.

Door Lydia ter Welle

Aan de koffie in huize Rots blijkt overduidelijk hoeveel indruk de reis heeft gemaakt. Niet alleen het landschap van Albanië dat ze zagen tijdens hun deel van de 1 miljoen stappen, maar vooral ook de omstandigheden waarin mensen leven, en het effect dat de hulpverlening van Dorcas heeft. "Dorcas streeft ernaar om de mensen te leren hoe ze zichzelf kunnen redden. Natuurlijk probeert men ook de eerste nood te lenigen met hulpgoederen, zoals kleding en schoeisel. Maar het is niet alleen maar simpelweg goederen weggeven, maar ook de mensen leren dat werken en leren ervoor zorgen dat ze stapje voor stapje zelf kunnen zorgen dat ze uit uitzichtloze armoede kunnen komen", vertellen Rots en Klumpenhouwer. Als voorbeeld noemen ze het kassenproject. "Dorcas heeft geholpen met realiseren van kassen, waarin mensen groenten kunnen verbouwen. Voor hun eigen voedselvoorziening, maar ook om te verkopen. Daardoor verdienen ze geld, en dat kunnen ze weer gebruiken om bijvoorbeeld hun woonsituatie te verbeteren, om hun kinderen de mogelijkheid van scholing te bieden. En scholing is belangrijk, want daarmee creëer je mogelijkheden om een vak te leren waarmee geld te verdienen is."

De mannen zagen schrijnende armoede. "Maar wat het meest pijn deed, was om te zien hoe uitzichtloos de situatie voor sommige mensen is, als wij niet helpen om het eerste stapje te doen om er uit te komen. En wat ook veel indruk maakte, was de dankbaarheid en blijdschap die mensen toonden, voor de hulp bij die kleine stapjes vooruit. Je kon gewoon zien, hoe hun zelfrespect groeit doordat ze stapje voor stapje zichzelf uit dat dal werken. Bijvoorbeeld zagen we dat aan de trots op het feit dat ze ons, hun gasten, hun zelfgekweekte fruit en groenten konden voorzetten."
Nog dagelijks zien Rots en Klumpenhouwer weer voor zich hoe het in Albanië was. Hoeveel armoede er is in dat prachtige land, maar ook hoe hun 1 miljoen stappen voor gerechtigheid helpen om de mensen daar ook stappen te laten zetten. "Hoe klein ook: elke stap vooruit is er één! En het is geweldig om daarbij te helpen. Door deze sponsortocht, maar ook door al het andere werk voor en van Dorcas!" Dinsdag 21 augustus vertellen ze erover, in gebouw Elim, vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, de koffie staat klaar, en een vrije gift is welkom.


Al gul gegeven voor noodhulp in Lombok

Maar nog veel meer geld nodig

AALTEN – In het Aaltens Nieuws van 7 augustus besteedden we al aandacht aan Aaltenaar Nick Rensink, die actief is op het eiland Lombok in Indonesië. Tot nu toe was hij vooral bezig om mensen, die buiten de samenleving staan te helpen. Door scholing en het opzetten van kleine bedrijven kunnen zij weer meer inkomen verwerven. De aardbevingen van de afgelopen week hebben de situatie echter dramatisch veranderd. De Stichting Harapan Baru Aalten, die fondsen werft voor de activiteiten van Rensink, is daarom gestart met een inzamelingsactie voor noodhulp op Lombok. Binnen een week is al zo'n 27.000 euro ingezameld, maar er is nog veel meer geld nodig.

In het programma Achterhoek Actueel op radio Aladna AFM vertelde de penningmeester van de stichting, Harm Veldhuis, nog eens hoe belangrijk de noodhulp is. Veel mensen zijn op Lombok dakloos geworden. Het geld dat wordt ingezameld wordt gebruikt voor dekens, lakens, voedsel, medicijnen, water, zeep, luiers en nog veel meer. "Wij sturen geen goederen vanuit Nederland naar Lombok", vertelde Veldhuis.

'Volste vertrouwen in Nick en zijn mensen'

"We maken het geld over naar een Indonesische rekening. Daar worden dan de noodzakelijke goederen gekocht." Bij deze noodhulp wordt met andere organisaties samen gewerkt. "Wij hebben het volste vertrouwen in Nick en zijn mensen dat het geld goed terecht komt."

Overweldigd door de giften
Veldhuis is zeer verrast over de 27.000 euro die al binnen is gekomen. De bedragen variëren van twee tot duizend euro en zijn afkomstig van particulieren, bedrijven en andere stichtingen. "Het zou fijn zijn om nog wat meer geld binnen te krijgen. Vanuit Aalten is er vooral contact met Rensink via de e-mail. Een enkele keer is er een telefoongesprek. "Nick is overweldigd door de gulle giften." Geld voor de noodhulp kan overgemaakt worden op banknummer NL49RABO0310390249 ten name van Harapan Baru Aalten. "Voor Aaltenaren ver van hier, die goed werk voor de mensheid verrichten", zoals de presentator van Achterhoek Actueel, Ab van der Geest, het samenvatte.