Onderwijsman Te Lindert wilde graag wethouder onderwijs worden. Foto: Communicatie Aalten
Onderwijsman Te Lindert wilde graag wethouder onderwijs worden. Foto: Communicatie Aalten

Onderwijsman in hart en nieren: wethouder onderwijs

'Mooie kans die ik niet voorbij wilde laten gaan'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd Hans te Lindert benoemd tot wethouder voor onderwijs, jeugd en sport. Hij is de tweede CDA-wethouder en heeft voor zijn taken officieel 20 uur per week ter beschikking. Te Lindert is sinds 2014 actief in het CDA als bestuurslid. Toen hij door de CDA-fractievoorzitter Raimond Smit werd gevraagd, hoefde hij niet lang na te denken. Te Lindert wil een verbinder zijn. Het samen met elkaar doen is zijn motto. Hij wil samen met alle partijen in de gemeenteraad en met alle bewoners de gemeente Aalten nog mooier maken.

Voor veel geïnteresseerde burgers die de Aaltense politiek volgen is Te Lindert een onbekende. Dat is ook niet verwonderlijk, want hij is pas sinds 2014 politiek actief in het bestuur van het CDA. Toch zouden mensen hem wel kunnen kennen. Hij is 40 jaar en woont al zijn in hele leven in Aalten. In Bredevoort zullen veel mensen hem nog steeds kennen, want tot 2017 was hij hoofd van basisschool 't Bastion. Ook is hij nog steeds actief bij volleybalvereniging BOVO, waar hij het tweede herenteam traint. Tot 2007 heeft hij ook nog in het Oranjecomité gezeten, maar daarmee is hij gestopt toen zijn oudste zoon werd geboren. Hans te Lindert is bijna twaalf en half jaar getrouwd, maar hij en zijn vrouw zijn al 23 jaar bij elkaar. Ze hebben drie kinderen van elf, acht en zes jaar. "Vorig jaar hebben we een feestje gehouden, omdat we samen honderd waren geworden."

Schoolmeester worden
"Toen ik tien was wist ik al dat ik schoolmeester wilde worden", vertelt Hans te Lindert. Op de Groen van Prinstererschool kreeg hij toevallig les van een meester Te Lindert. "Geen familie." Die maakte hem enthousiast. Op de middelbare school kwam het er bij beroepskeuzetesten telkens weer uit, hij wilde voor de klas en daarom ging hij naar de PABO in Doetinchem. Op het moment dat hij bijna klaar was met zijn opleiding kreeg hij een tip van een moeder van een van de kinderen die hij volleybaltraining gaf. "Bij 't Bastion hebben ze leerkrachten nodig. Stuur een open sollicitatie." Snel daarna had hij een gesprek met schoolhoofd Frans de Beukelaer, dat goed verliep. Er kwam een telefoontje. "We willen graag dat je bij ons komt werken." Toch maakte Te Lindert nog een voorbehoud. Hij wilde eerst de school in vol bedrijf zien. Dat gebeurde en daarna wist hij zeker dat hij op 't Bastion wilde werken. Na afronding van zijn PABO-opleiding begon hij in augustus 1999 als leerkracht van groep zeven. Lees verder op pagina 7