Gerrit van Veen bedankt Gerjan Wevers, die zojuist het gereedschap heeft overhandigd aan Ellen Heijink van de voorbereidingsgroep en de cliënten Erik en Erik. Foto: Lydia ter Welle
Gerrit van Veen bedankt Gerjan Wevers, die zojuist het gereedschap heeft overhandigd aan Ellen Heijink van de voorbereidingsgroep en de cliënten Erik en Erik. Foto: Lydia ter Welle

Gereedschap voor onderhoud van
beleef- en ontmoetingstuin Estinea

AALTEN - De realisatie van de - openbare en voor iedereen vrij toegankelijke - beleef- en ontmoetingstuin op de Slaadreef komt steeds dichterbij. De stichting Vrienden van Estinea heeft het startkapitaal bij elkaar en werkt aan het plan van aanpak. Hopelijk nog dit jaar wordt een start gemaakt met de inrichting van 4700 vierkante meter grote terrein. Daarop vooruitlopend overhandigde vrijdag Gerjan Wevers van Welkoop Aalten aan Estinea-cliënten Erik en Erik, en aan Ellen Heijink van de voorbereidingsgroep het nodige tuingereedschap. Dat is door Welkoop beschikbaar gesteld zodat de circa veertig vrijwilligers het goede materiaal hebben om samen met de cliënten het onderhoud van de nog aan te leggen tuin te verzorgen.

Door Lydia ter Welle

Gerrit van Veen van de stichting Vrienden van Estinea is er blij mee: "Het benodigde startbedrag van 135.000 euro is binnen. Nu kunnen we met de voorbereidingsgroep en de ontwerper van de tuin een plan van aanpak gaan maken. Want het terrein wordt opnieuw ingericht. Het moet echt een tuin worden, waar je naar toe gaat om te genieten. Of je nu oud bent of jong, en met of zonder beperking. Genieten van de bloemen, de planten en de bomen, maar ook van de toestellen die er staan om mensen uit te nodigen tot bewegen, en van het elkaar ontmoeten."

De stichting Vrienden van Estinea zet zich - uiteraard - in om het leven van de cliënten van Estinea te veraangenamen met dingen die niet uit het zorgbudget van Estinea kunnen worden betaald. De tuin moet dus zeker een plek voor de cliënten van Estinea worden. "Maar dat niet alleen. Het moet ook een plek zijn voor de mensen - kind of volwassen - uit de buurt, de ouderen die een wandelingetje willen maken, kortom: echt voor iedereen! Niet in de laatste plaats omdat we het aspect van elkaar ontmoeten belangrijk vinden", zegt Van Veen. Hij voegt eraan toe: "We maken de inrichting zo, dat iedereen kan genieten, op zijn eigen manier, met of zonder beperking. Ook als dat is door te voelen, ruiken, luisteren. Zo komen er speciale kweektafels, omdat we weten dat er cliënten zijn, die genieten van het met de handen in de aarde zitten, en van bezig zijn met planten. Maar ook willen we graag een speciale carrousel, waarop een rolstoeler kan plaatsnemen, naast iemand zonder beperking, oud of jong. Ook een wens is een rolstoelschommel."
Juist het feit dat de beleef- en ontmoetingstuin voor iedereen iets te bieden moet hebben, is er de oorzaak van dat er al twee jaar wordt gewerkt aan het plan. "Omdat er veel geld mee gemoeid is. 'Gewone' speeltoestellen zijn al vreselijk duur, laat staan die speciale toestellen die geschikt zijn voor de doelgroep. Dus bijdragen zijn nog steeds welkom!", zegt Van Veen. "Maar je moet ook heel goed nadenken over de manier waarop je het terrein inricht. Daarvoor komt nu een plan van aanpak. Dan gaan we misschien nog dit jaar, en anders volgend voorjaar aan de slag. De betrokkenheid van iedereen is groot. Niet alleen binnen Estinea, maar ook uit de buurt, uit de wijde omgeving. Kijk maar naar de hoeveelheid mensen die zich hebben ingezet voor het plaatsen van de beukenhaag, de omheining rond het terrein. En die zich hebben gemeld om te helpen bij het onderhoud. Er is een groep van maar liefst veertig mensen die zich daarvoor wil gaan inzetten, samen met onze cliënten. Geweldig! Daarom zijn we ook heel blij met al dit gereedschap, dat we van Gerjan Wevers van Welkoop hebben gekregen!"
Wie meer informatie wil over het project en de stichting, over mogelijkheden om te doneren of ondersteunen, kan terecht op de website van de stichting Vrienden van Estinea.


www.vriendenvanestinea.nl


Fietstochten SOBA

AALTEN - In het kader van meer bewegen voor ouderen houden de gezamenlijke ouderenbonden (SOBA) ook dit jaar de wekelijkse fietstochten.

De tochten hebben een lengte van ongeveer 25 km. In iedere tocht is een rustpunt ingebouwd voor een gratis drankje en een appel. Aan het eind van de tocht wordt er koffie of thee met een snee krentenbrood aangeboden. De fietstochten zijn op de woensdagmiddagen 15, 22 en 29 augustus en 5, 12 en 19 september. De kosten bedragen drie euro per per persoon per fietstocht. Kaartverkoop en vertrek tussen 13.30 en 14.00 uur vanaf de RK Kerk, Dijkstraat 11 te Aalten.