Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Tonnie Stoltenborg
Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Tonnie Stoltenborg

Oplossing zoekplaatje:
Hotel De Kroon en omgeving

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 14 augustus was een foto van de Dijkstraat met Hotel de Kroon en omgeving. De opname is gemaakt in de jaren dertig van de vorige eeuw. Intussen is er wel het één en ander veranderd. De situatie is desondanks nog goed herkenbaar. Voordat Hotel De Kroon gebouwd werd, stond op deze plek het café van Lelivelt.

Auto's reden rond de eeuwwisseling nog niet rond in Aalten. Gereisd werd met paard en wagen. Paarden werden bij Lelivelt aan een paal vastgezet en kregen hier volop te eten. Gereisd werd er ook per trein. Het station lag op ongeveer 250 meter afstand van het café. Rond 1912 werd op de plek van café Lelivelt Hotel de Kroon gebouwd. Inmiddels had de tram zijn intrede gedaan in het dorp Aalten. De tramrails zijn goed te zien in het wegdek van de Dijkstraat. De Gelders Westfaalsche Stoomtram Maatschappij verzorgde de tramlijndienst Bocholt, Aalten, Bredevoort, Barlo richting Lichtenvoorde.

Hotel De Kroon was voor de gasten gemakkelijk bereikbaar met de trein en per tram. De halte van de stoomtram lag een aantal honderden meters verderop. De tramhalte stond bij het pand van Lurvink. Lurvink had een café en hij verkocht ook manufacturen. In de oorlogsjaren had Hotel de Kroon geen beste naam. Het hotel, zijn eigenaren en de activiteiten in het hotel in de oorlog vormen een zwarte bladzijde in de plaatselijke geschiedenis. In juli 1941 werd hier het derde Moederhuis van Gelderland geopend. De Nederlandsche Volksdienst, een onderafdeling van de NSB, wilde wat doen voor moeders van grote gezinnen. Hier werden vrouwen opgevangen welke na het baren van tien kinderen in tien jaar huwelijk lichamelijk en geestelijk uitgeput waren. In het Moederhuis, bij Hotel de Kroon, konden ze nieuwe energie opdoen. Drie weken lang kon men er ontspannen onder andere in de tuin achter het hotel. Na drie weken vakantie keerden ze als 'herboren' terug bij man en kinderen. Naast het hotel was garage Beskers gevestigd. Na de tweede wereldoorlog kwam garage Koelman in dit pand en later zat hier fietsenmaker Elschot. Vervolgens werkte hier schoenmaker Eddy Welkamp. Bij Hotel de Kroon lagen vroeger de tennisbanen van de Aaltense tennisvereniging Altec. Dit tenniscomplex is al tientallen jaren verdwenen. Hotel De Kroon is niet meer in gebruik als hotel. Het pand is tegenwoordig in gebruik als 'afhaalchinees'.