Sylvia Heijnen aan het woord. Foto: Marcel te Brake
Sylvia Heijnen aan het woord. Foto: Marcel te Brake

Veel belangstelling voor 25 Jaar Boekenstad

BREDEVOORT - Vrijdag 24 augustus vond de opening plaats van de expositie BOOK - PAPER - SCISSORS en de foto-expositie 25 jaar Boekenstad in de Koppelkerk. De opening was het startsein van het feestelijke jubileumweekend van de Boekenstad. Met zo'n honderd genodigden werd het jubileumweekend ingeluid.

In een welkomstwoord vertelde Sylvia Heijnen, directeur van de Koppelkerk, meer over de expositie BOOK - PAPER - SCISSORS, waar tien boek- en papierkunstenaars aan deelnemen uit heel Nederland. Speciaal voor 25 jaar Boekenstad kwam de expositie tot stand. Het tentoongestelde werk is zeer gevarieerd en reikt van collages tot papierreliëfs en van handgeschepte papierkunst tot kunstenaarsboeken. Boek, papier en schaar - dat is wat het werk verbindt. In haar toespraak bedankte zij de partners waarmee het grootse jubileumprogramma werd georganiseerd, de subsidieverstrekkers en de vele onmisbare vrijwilligers, zonder wie er 'niets tot stand had kunnen komen'.

Antiquairs Rainer Heeke en Romke van der Meer betraden vervolgens het podium om een tweetalige ode te brengen aan 25 jaar Boekenstad. Heeke ging vervolgens uitgebreid in op de foto-expositie in de bovenzaal van de Koppelkerk, waar met foto's van vele fotografen teruggeblikt wordt op 25 jaar Bredevoort Boekenstad. Voor de gelegenheid maakte de Duitse fotografe Lisa Kannenbrock uit Borken een nieuwe 23-delige fotoserie van de boekhandelaren die momenteel nog actief zijn in Bredevoort.

Na een performance van kunstenaar Martin Peulen, was het woord aan kersverse wethouder Joop Wikkerink. Wikkerink memoreerde de woorden van Bernhard Harfsterkamp die onlangs een column schreef om Bredevoort te bedanken voor de mooie 25 jaar. Een zwanenzang, want over vijf jaar bestaan de boekenmarkten niet meer, zo voorspelde Harfsterkamp. "Maar Bernhard is te cynisch," aldus Wikkerink. "Misschien bestaat Bredevoort Boekenstad niet in de oude vorm, met talloze boekenstalletjes, maar gaan we naar een toekomst die meer om de inhoud draait met schrijversgesprekken, discussieavonden en leescafés." Bredevoort zal het vooral in de verbreding van het boek moeten zoeken en kunstenaars actief moeten betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. "Zo is er wel degelijk een toekomst voor de Boekenstad", stelt Wikkerink.

Joop Wikkerink voerde het woord. Foto: Marcel te Brake
Foto: Marcel te Brake
Heeke en Van der Meer. aan het woord. Foto: Marcel te Brake
Foto: Marcel te Brake