Ossip Zadine - De Verwoeste Stad. Foto: PR
Ossip Zadine - De Verwoeste Stad. Foto: PR

Kunstlezing over Zadkine in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Op vrijdag 14 september geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over kunstenaar Ossip Zadkine in de Koppelkerk in Bredevoort. Met de kunstlezing sluit de Koppelkerk aan op de grote tentoonstelling over het werk van Zadkine die vanaf 6 oktober te zien is in Museum Beelden aan Zee.

In 1953 bezocht Ossip Zadkine (1890-1967) de stad Rotterdam. Hij had er een goede reden voor, want er werd een groot bronzen beeld van zijn hand onthuld. De Nederlandse titel luidt De verwoeste stad, maar de Rotterdammers bedachten een andere wel zeer kordate benaming: Jan Gat. Daarmee wordt de essentie van het beeld onthuld, namelijk het wegvagen van het hart van de stad door het Duitse bombardement in 1940.

Ossip Zadkine behoort tot de grote beeldhouwers van de twintigste eeuw. Afkomstig uit Smolensk vestigde hij zich na wat omzwervingen vanaf 1910 in Parijs. De Academie gaf hem geen voldoening en hij besloot zijn eigen weg te zoeken waarbij hij zich liet inspireren door zowel de klassieke en middeleeuwse beeldhouwkunst als ook de exotische beeldhouwkunst afkomstig uit Afrika en andere verre oorden. Auguste Rodin echter werd wel door Zadkine bewondert. Tijdens zijn zoektocht naar een eigen stijl werd hij ook beïnvloed door het kubisme, dat zich toen in Parijs manifesteerde in de schilderkunst en in de beeldhouwkunst.

Naast beelden heeft hij ook veel gouaches en aquarellen gemaakt die hij als zelfstandige kunstwerken beschouwde en niet als studies voor zijn beelden. Wel is er een heel duidelijk verwantschap tussen de beelden en deze werken.

De lezing in de Koppelkerk op vrijdag 14 september begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de entree kost 10 euro. Dat is inclusief een kop koffie of thee. Reserveren is gewenst en kan via www.koppelkerk.nl of tel. 0543-216005.