Boogie Woogie belangrijk voor muziekcultuur. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Boogie Woogie belangrijk voor muziekcultuur. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Extra geld voor cultuurcentrum Boogie Woogie

Over meer subsidie in 2019 en daarna pas beslissing na overleggen businessplan

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In juni nam de gemeente Winterswijk al een beslissing over extra subsidie voor het Instituut voor kunst en cultuur Boogie Woogie. Deze week besloten ook de andere twee gemeenten, Aalten en Oost Gelre, waarvoor Boogie Woogie onder andere muziekonderwijs uitvoert om extra subsidie te geven. Burgemeester en wethouders van Aalten stellen de gemeenteraad voor om voor 2018 88.400 euro extra er beschikking te stellen. De financiële problemen bij Boogie Woogie zijn ontstaan door forse bezuinigingen van de gemeenten. Het instituut dacht die bezuinigingen op te kunnen vangen, maar dat bleek een verkeerde inschatting. Daarom kreeg Boogie Woogie in 2017 al extra geld. Een beslissing over het budget voor volgend jaar zullen de gemeenten pas nemen, nadat er een businessplan is overlegd, waarin is beschreven hoe het cultuurcentrum financieel gezond zal worden en blijven.

Muziekonderwijs is belangrijk
Met de extra bijdragen van de drie gemeenten is het exploitatietekort voorlopig gedekt. Daardoor kunnen alle activiteiten tot aan het einde van het seizoen 2018-2019 op het huidige niveau worden uitgevoerd. "Wij vinden muziekonderwijs heel belangrijk", zegt wethouder Hans te Lindert, "Als we nu niet helpen ontstaat er een acuut probleem en dat willen we niet." Voordat een beslissing over de budgetverhoging voor 2019 en volgende jaren, ongeveer 97.000 euro extra voor Aalten, genomen wordt wil de wethouder eerst goed kijken naar het businessplan. "De wereld staat niet stil en ook het muziekonderwijs verandert." Voor het opstellen van dat plan krijgt Boogie Woogie een extra subsidie van 18.000 euro. Dat plan moet inzicht geven in het toekomstige bedrijfsmodel en maakt "zichtbaar of Boogie Woogie op korte en lange termijn weer een financieel gezonde organisatie kan worden". Als de drie gemeenten het cultuurcentrum niet hadden willen helpen was een faillissement onvermijdelijk geweest. Het beëindigen van de activiteiten zou de gemeenten echter ook geld gekost hebben. Voor de gemeente Aalten worden die geschat op maximaal 710.000 euro eenmalig.

Cultuurcentrum is springlevend
Het bestuur van Boogie Woogie ontkent overigens in een persbericht dat het op korte termijn failliet zou gaan. Na een intensief onderzoekstraject vanaf eind 2017 tot begin 2018 met inschakeling van een extern bureau is er al overleg met de drie gemeenten over de aanpak en het opstellen van het businessplan. Daarnaast besloot de gemeente Winterswijk al in juni 190.200 euro extra te geven, waarmee een deel van de tekorten gedekt konden worden. "Boogie Woogie zit ondertussen niet stil en gaat gestaag door met het maken van het businessplan, dat in oktober gereed zal zijn", schrijft het bestuur. Geconstateerd wordt dat de belangstelling voor de activiteiten nog steeds toeneemt. . "Het is heel fijn om te merken dat er zoveel belangstelling is voor cultuuronderwijs zowel onder schooltijd op de 31 basisscholen, waar wij lessen verzorgen, als voor de vele honderden leerlingen in de vrije tijd. Van een faillissement is geen sprake, Boogie Woogie is springlevend en er zit muziek in!"

Businessplan bepalend
De financiële problemen zijn ontstaan nadat er in alle gemeenten in 2015 is bezuinigd op de budgetten van diverse instellingen, waaronder Boogie Woogie. Het cultuurcentrum was een van de weinige organisaties die de bezuinigingen accepteerde en dacht met een minder budget van de gemeenten uit te komen. Boogie Woogie had goede hoop dat deels aan te kunnen vullen met meer externe middelen. Die verwachtingen zijn niet uitgekomen. In Aalten werd het budget gehalveerd tot 79.780 euro. Voor het opstellen van het businessplan, dat bepalend zal zijn voor de toekomst van Boogie Woogie, hebben B en W van Aalten een aantal randvoorwaarden aangegeven. Er moet een activiteitenaanbod komen "waaruit flexibel kan worden afgenomen". De administratie moet heringericht worden en op het gebied van de "strategische personeelsplanning" en de financiële gevolgen bij afvloeiing van personeel wordt ander beleid verwacht. Boogie Woogie zou zelf het risico moeten gaan dragen voor die afvloeiing. Nu ligt die bij de gemeenten. Tenslotte wordt aangegeven dat het bedrag van 79.780 euro dat nu structureel is opgenomen in de begroting het "voorlopige kader" blijft voor de subsidie.


Derde zondag boekenmarkt

BREDEVOORT - Zondag 16 september vindt er weer een derde zondag boekenmarkt plaats op het buitenterrein van de Koppelkerk in Bredevoort. De boekenmarkt staat in het bijzonder in het teken van literatuur. In de bovenzaal van de Koppelkerk is de foto-expositie '25 jaar Boekenstad' te zien waarin wordt teruggeblikt op 25 jaar Bredevoort Boekenstad. In de kerkzaal is de expositie BOOK - PAPER - SCISSORS te bezichtigen met werk van tien boek- en papierkunstenaar uit heel Nederland. Om 14.00 en om 15.00 uur wordt een rondleiding door de expositie aangeboden. De markt bij de Koppelkerk is van 11.00 tot 17.00 uur.