Hanami zal zich vestigen in de voormalige Magnoliaschool. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hanami zal zich vestigen in de voormalige Magnoliaschool. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Hanami nieuwe gebruiker van voormalige Magnoliaschool

AALTEN – De voormalige school aan het Magnoliaplein krijgt binnenkort een nieuwe gebruiker. Hanami Aalten, het centrum voor vechtsporten, vechtkunsten, bewegingsleer en persoonlijke groei, dat nu in een andere oude school aan de Dijkstraat is gevestigd zal er naar toe verhuizen. Momenteel maakt Figulus Welzijn gebruik van enkele lokalen voor een aantal activiteiten. Die zullen voortaan in het gebouw in de Dijkstraat verzorgd worden. De 'ruil' komt tot stand omdat Hanami wilde uitbreiden.

Door Bernhard Harfsterkamp

"Het is ons initiatief om dit zo te doen", vertelt wethouder Ted Kok. "Hanami kwam bij ons dat ze wilden uitbreiden aan de Dijkstraat. Wij stelden daarna voor om te verhuizen naar de Magnoliaschool." Dat gebouw is groter dan de oude school aan de Dijkstraat en kan gemakkelijk geschikt gemaakt worden voor de activiteiten van Hanami. Het was de bedoeling dat Hanami Aalten dit jaar het pand aan de Dijkstraat zou kopen voor 175.000 euro. De voormalige Magnoliaschool wordt gehuurd, want Hanami heeft niet voldoende middelen om het pand te kopen. De huurprijs zal 1800 euro per maand bedragen.

Magnoliacentrum
Figulus had sinds mei 2017 het Magnoliacentrum aan het Magnoliaplein gevestigd, waar onder andere het vrouwencafé, het internationaal café en de kledingruilwinkel Mooi voor nop zijn ondergebracht. "Figulus wist dat het gebruik tijdelijk was", zegt Kok. "Ze mochten het gebouw ook om niet gebruiken." Figulus hoopt wel dat het gebouw in de Dijkstraat langer kan worden gebruikt. Daarover hebben burgemeester en wethouders nog geen beslissing genomen. Er zijn drie mogelijkheden die nader onderzocht worden voor de oude school. De eerste mogelijkheid is sloop en de grond verkopen aan omwonenden. De tweede is verbouwen tot een woning of sloop en er een nieuwe woning bouwen. De derde mogelijkheid is dat er bedrijfsmatige of maatschappelijke activiteiten, zoals die van Figulus plaats vinden. Uit ruimtelijk oogpunt hebben de eerste twee mogelijkheden de voorkeur. Voor de derde mogelijkheid zijn "wellicht andere of betere locaties beschikbaar".

Financieel voordelig
Wethouder Kok is tevreden over de verplaatsing van Hanami. Daardoor komen er weer huurinkomsten binnen voor de voormalige Magnoliaschool. Figulus hoeft aan de Damstraat opnieuw geen huur te betalen. Kok vindt dat verdedigbaar omdat hun welzijnsactiviteiten nuttig zijn voor de samenleving en bijdragen aan het welzijn van inwoners. Daardoor zijn er minder zorgkosten. Bovendien heeft de oude school aan de Damstraat geen boekwaarde en kapitaalslasten meer. De kapitaalslasten van de oude Magnoliaschool kunnen met de huuropbrengst in vijf jaar gedekt woerden. Financieel is het voor de gemeente daarom een goede ontwikkeling. De verbouwing en aanpassing van de oude Magnoliaschool start op 1 oktober. Het is de bedoeling dat Hanami Aalten op 1 januari op de nieuw locatie zit.


Hanami Aalten zal het pand in de Dijkstraat verlaten. Foto: Bernhard Harfsterkamp