Boogie Woogie is belangrijk voor muziekcultuur. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Boogie Woogie is belangrijk voor muziekcultuur. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Doorgaan met Boogie Woogie voor
Aalten niet vanzelfsprekend

AALTEN – De gemeenteraad van Aalten stemde op 18 september in met een eenmalige extra subsidie voor het Instituut voor Kunst en Cultuur Boogie Woogie. Die instemming was niet vanzelfsprekend. Zinnen als 'met de mes op de keel' en 'voor het blok gezet' vielen. "Het moet", vatte burgemeester Stapelkamp het samen, "maar niet van harte." Dat muziekonderwijs voor de jeugd belangrijk is, werd door de raad niet bestreden. Het is echter niet vanzelfsprekend dat Boogie Woogie in de toekomst ook die muzieklessen zal verzorgen. Een meerderheid van de raad wil dat burgemeester en wethouders serieus gaan kijken naar alternatieven, waarbij de Aaltense muziekverenigingen zelf verantwoordelijk worden voor het muziekonderwijs.

'Innovatiever en met de tijd mee'
Het businessplan, dat Boogie Woogie aan eind van deze maand af moet hebben, zal bepalend zijn voor de toekomst van deze instelling. In het plan moet heel goed aangegeven worden hoe financiële problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden en hoe Boogie Woogie zonder extra subsidie gezond kan blijven. De gemeenteraad van Aalten verwacht een modernere organisatie, die meer zijn best doet om extra inkomsten uit andere subsidiebronnen en via sponsors te vinden. Een organisatie die zoals Margret Rensink van Gemeentebelangen zei 'innovatiever is en met de tijd mee gaat'. Door enkele raadsleden werden ook kanttekeningen geplaatst bij de zeven ton euro voor Aalten, die genoemd wordt als Boogie Woogie failliet zou gaan. Zijn de drie gemeentes dan werkelijk verantwoordelijk voor de wachtgelden van het personeel, dat dan ontslagen moet worden? In Oost Gelre wordt dat in ieder geval ontkend en ook de raad van Aalten wil er een duidelijk antwoord op.

Verplichtingen helder krijgen
Wethouder Hans te Lindert constateerde dat de gemeenteraad in hoge mate op één lijn zit. "Muziek en muziekonderwijs zijn heel belangrijk. De vraag is echter of Boogie Woogie nog de weg naar het toekomstige muziekonderwijs is. We moeten nu alles goed tegen het licht houden." De wethouder zei daarover al in gesprek te zijn met de muziekverenigingen. Toch herhaalde hij ook vertrouwen te hebben in Boogie Woogie. Tegelijkertijd heeft hij vertrouwen in de dynamiek van de muziekverenigingen. Hij noemde opnieuw Dinxperlo, waar de muziekvereniging Psalm 150 verantwoordelijk is geworden voor de muzieklessen. Te Lindert zegde toe goed te kijken naar de kosten die betaald moeten worden als een gemeente geen gebruik meer maakt van de diensten van Boogie Woogie. In het raadsvoorstel dat naar aanleiding van het businessplan opgesteld wordt wil hij ook helder krijgen in hoeverre Aalten financiële verplichtingen heeft in de richting van Boogie Woogie, als de subsidierelatie wordt beëindigd.


Mobiel- en pc-les voor ouderen

AALTEN - Figulus Welzijn kent het project Mobielteam. Twee enthousiaste vrijwilligers staan voor de senioren klaar om hen verder te helpen met vragen over iPad's, social media, mobiele telefoons en laptops.

Onder het genot van een kop koffie kan men de vrijwilligers vragen, hoe bijvoorbeeld een mail te sturen of een berichtje via de telefoon.

Daarvoor zijn senioren van harte welkom op de laatste woensdag van de maand. De inloopmiddag is gratis en men wordt voorzien van gezelligheid en een kop koffie. Wel de eigen laptop, telefoon en/of tablet meebrengen.

Deze maand is de inloop op woensdag 26 september van 15:30 tot 16:30 uur in de Ahof aan de Polstraat 9 te Aalten.