Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: aanleg zwembad 't Walfort

AALTEN - De jaren dertig waren de crisisjaren. In 1934 kwam het openluchtzwembad 't Walfort gereed. Dit zwembad werd aangelegd in het kader van de werkverschaffing tijdens de toen heersende economische crisis in ons land.

Het zwembad werd uitgegraven. Zware machines waren er toen nog niet. Het was destijds allemaal handwerk en zwaar lichamelijk werk. Met behulp van kruiwagens en schop werd het buitenbad uitgegraven. Omstreeks 1931 werd met houten kruiwagens, voorzien van houten wielen met ijzer beslag, rubberbanden waren er nog niet, de grond voor de aanleg van het zwembad verplaatst. Vele kruiwagens vol zand werden uitgegraven en weggebracht om de aarden wal rondom het toekomstige zwembad aan te leggen. Lange afstanden moesten worden afgelegd voor het zandtransport. Men moest met een volle kruiwagen tegen een helling op.
Rond de tweede helft van de jaren dertig was het zwembad klaar. In het midden van het natuurbad was een scheidingsbalk aangelegd, want dames en heren moesten gescheiden zwemmen. Op 29 juni 1934 werd natuurbad 't Walfort Aalten officieel geopend. Het terrein waarop het zwembad is aangelegd, werd in de jaren twintig van de vorige eeuw door de gemeente Aalten aangekocht. Oorspronkelijk was dit terrein bestemd voor een begraafplaats. Rond 1930 ontstond het plan voor een natuurzwembad. Dat wil zeggen dat aan het water geen chemicaliƫn en chloor werden toegevoegd. Het water moest op een natuurlijke manier door planten worden gereinigd, in een speciaal daarvoor aangelegd bassin achter de waterval. Een installatie pompte het gezuiverde water naar de waterval en op die manier werd het weer aan het zwemwater toegevoegd.