Jochem Navis steekt zijn duim op, hij vindt het leuk bij Luva. Foto: PR
Jochem Navis steekt zijn duim op, hij vindt het leuk bij Luva. Foto: PR

Duim omhoog voor samenwerking Luva en Estinea

AALTEN - Aan de Tweede Broekdijk in Aalten zit borstelfabriek M.J.J. Lurvink (Luva). Een familiebedrijf dat alle mogelijke soorten borstels, bezems en handstoffers voor huishoudelijk en industrieel gebruik maakt. Luva werkt al jarenlang samen met Estinea, zorgorganisatie voor mensen met een beperking. Sinds mei 2017 is die samenwerking pas écht versterkt; iedere werkdag komt er een groep mensen vanuit Estinea naar de Tweede Broekdijk. Om daar – midden in het hart van de productie zelf – als participatieproject een waardevolle bijdrage te leveren. Jochem Navis en Wim Klijn Hesselink zijn twee van de trotse, 'nieuwe' collega's bij Luva.

Jochem (22): "Ik woon in Aalten. Ik werk hier drie hele dagen en twee halve dagen. Iedere dag kom ik op de fiets hier. Het is een echte fabriek hier: het geluid, hoe het er hier uitziet. Ik doe van alles. Ik plak stickers, vul dozen en zet ze weg met de palletwagen. Ik vind het leuk hier. Ik steek af en toe mijn duim op naar de mensen van Luva."

Ook Wim (52) heeft het hier naar zijn zin. "Ik druk hier doppen. Of ik draai doppen. Deze komen aan allerlei soorten bezems. Ik werk hier twee dagen en soms drie dagen. Ik kom met de bus. Het is fijn hier. Vooral wanneer iemand me dankjewel zegt voor 't helpen."

Voordelen voor iedereen
Begeleider Bernd Nijman vertelt: "Jarenlang deden we mooi werk voor Luva op de Werk & Activiteitenlocatie De Hoven in Aalten. Dat ging best goed. Maar het kwam regelmatig voor dat wij het werk af hadden en dat het wachten was tot iemand van Luva tijd had om alles weer op te halen en nieuw werk aan te leveren. Ook deden we vaak hetzelfde. Nu is het totaal anders." Zijn collega Angela van Gelder vervolgt: "Sommige van onze mensen brengen nu de spullen zelf naar de hal hiernaast waar de echte productie plaatsvindt. En er is nu veel meer afwisseling voor ons. Omdat de lijntjes nu zo kort zijn, kunnen wij als groep en de Luva-medewerkers bij ad hoc-zaken goed op elkaar inspelen. Voordelen voor iedereen!"

Groei
Angela: "Je ziet ook echt dat een andere omgeving, een échte werkomgeving, iets doet met de in totaal tien mensen die we ondersteunen. Ze zijn allemaal gegroeid, ze zijn veel zelfstandiger geworden. Stappen nu bijvoorbeeld zelf op ons af wanneer er iets op is of wanneer men klaar is. Er wordt hier echt iets van je verwacht. Hoe mooi is het om te zien dat ze dat ook gewoon doen en kunnen. En er vooral ook veel lol in hebben en trots zijn."

Erbij horen
Bernd: "Natuurlijk was het aan het begin wennen. Voor iedereen. Maar inmiddels is het niet meer dan normaal. Over en weer wordt er bij verjaardagen op iets lekkers getrakteerd bij de koffie. En wordt er in het voorbijgaan regelmatig even gekletst, gedold en is het altijd: 'Hoi' en 'Hallo' tegen elkaar. Hele kleine en gewone zaken die maken dat de mensen die wij ondersteunen hier echt ervaren dat ze meedoen en erbij horen."

Win-win
Directeur Martin Lurvink van Luva: "Naast het feit dat we een stuk flexibiliteit gewonnen hebben en de kosten in het logistieke proces hebben kunnen verlagen, ligt de meerwaarde vooral ook op het gebied van sfeer en beleving. De mensen vormen een verrijking binnen ons bedrijf. Je krijgt écht een andere sfeer, waar vooral het plezier en samen fijn werken voorop staat. Het is mooi dat het stukje maatschappelijke betrokkenheid een win-win situatie oplevert."

Wim Klijn Hesselink drukt doppen voor de bezems van Luva. Foto: PR