Vlag en volkslied

Het hoogtepunt van de laatste raadsvergadering was het voorstel van D66 om bij passende gelegenheden op allerlei plekken de Achterhoekse en de Europese vlag te hijsen. Daarmee wordt uitgedragen dat we trots zijn op de grensoverschrijdende samenwerking in de Achterhoek en daarbuiten. Maar voordat het zover is vindt er eerst een onderzoek plaats.

Het was te ingewikkeld om meteen te zeggen of er af en toe een vlag opgehangen kan worden. Er waren zelfs raadsleden die niet eens een onderzoek willen. Voor hen geen extra vlagvertoon. Ook de burgemeester liep niet over van enthousiasme. Dat stelde mij een beetje teleur. Toch kan ik de lichte twijfels over het groene Achterhoekgeval enigszins begrijpen. Ook ik liep eerst niet over van geestdrift toen ik dat textiel voor het eerst zag.

Zelfs ik kan mijn menig herzien. Even had ik helemaal genoeg`van de Achterhoek, maar ik ben er weer helemaal enthousiast. Die vlag hangt zelfs aan mijn huis. Niet alleen op bijzondere dagen, maar altijd. Dat vind ik een duidelijk minpunt van het uitstekende voorstel van D66. Daarin had gewoon moeten staan dat de Achterhoekvlag, in ieder geval bij het gemeentehuis, elke dag de lucht in gaat. Ik heb een klein onderzoekje gedaan in de omgeving en geconstateerd dat bij een aantal gemeentehuizen die vlag permanent wappert.

Een onderzoekje heeft ook voordelen. In de raad werd al gezegd dat er nog meer interessante vlaggen zijn, die zo nu en dan getoond mogen worden. Daarbij werd aan de provincieslag gedacht. Als echter de wethouder uit Winterswijk of Oost Gelre op bezoek komt voor een overleg zou op die dag ook de vlag van de buurgemeente gehesen kunnen worden. De waardering voor goede samenwerking mag altijd worden uitgedragen. Ook zijn er historische gebeurtenissen die in onze herinnering mogen blijven. Voor de dagen dat er zo'n gebeurtenis heeft plaats gevonden zijn zeker fraaie historische vlaggen te vinden.

Het moet niet alleen bij vlagvertoon blijven. Trots en samenhorigheid creƫer je door samen te zingen. Wanneer voel ik ontroering en trots voor mijn land? Als het Wilhelmus wordt gespeeld als een Nederlander een gouden medaille heeft gewonnen. Ik ga dan rechtop staan en zing luidkeels mee. Althans een enkele regel. Daarna wordt het geneurie. Maar nog mooier zou ik het vinden wanneer er bij passende gelegenheden een Achterhoeks volkslied gezongen kan worden. Een raadsvergadering beginnen met een moment van overdenking en daarna gezamenlijk het Achterhoeks volkslied zingen.

Kan daar bij het nadere onderzoek ook even naar worden gekeken? De belangrijkste vraag is dan uiteraard welk Achterhoeks volkslied er voor uitgekozen wordt. Kiezen we daarvoor een oud lied dat al meer dan honderd jaar bestaat? Wordt het wellicht een klassieker van Normaal of Boh Foi Toch? Of wordt het een nieuw lied? Misschien kan er een wedstrijd voor uitgeschreven worden. Niet te lang mee wachten, hoor. Ik wil graag nog eens getuige zijn dat de Aaltense gemeenteraad uit volle borst en gloeiend van trots op de Achterhoek een fraai lied zingt.