Huiselijk geweld komt overal voor. Stockfoto: Karin Stronks
Huiselijk geweld komt overal voor. Stockfoto: Karin Stronks

'Bij ons kan iemand veilig een verhaal vertellen'

Veilig Thuis biedt luisterend oor en hulp bij huiselijk geweld

Door Karin Stronks

REGIO – In alle lagen van de bevolking komt huiselijk geweld voor. Hierbij gaat het niet alleen om fysiek geweld zoals slaan en schoppen maar ook financiële uitbuiting, psychisch geweld, seksueel misbruik en verwaarlozing behoren bij huiselijk geweld. Iedereen die op wat voor manier dan ook betrokken is bij of vermoedens heeft van huiselijk geweld kan bij Veilig Thuis terecht voor meldingen en advies.

Grens
Mensen die zelf over een grens gaan en niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan kunnen bij het meldpunt terecht. Ook familie, vrienden, buren en professionele hulpverleners die zich zorgen maken kunnen er hun verhaal kwijt. "Allereerst luisteren we naar de verhalen, aan de hand daarvan proberen we een oplossing te vinden. We weten dat het lastig kan zijn om ons te benaderen maar mensen kunnen bij ons veilig hun verhaal vertellen!" Aan het woord is Kirsten Regtop, medewerker Veilig Thuis.

Praten
Bij Veilig Thuis komen veel meldingen van huiselijk geweld binnen. "We zijn 24 uur per dag bereikbaar, onze mensen weten hoe ze moeten reageren, hoe ze een gesprek moeten voeren. Bij urgente zaken zullen we meteen actie ondernemen, bijvoorbeeld hulpdiensten inschakelen. Het kan ook zijn dat we het betreffende gezin waarover de melding is gedaan een brief schrijven of bellen. We vragen een melder ook wel of ze zelf al vragen hebben gesteld of opmerkingen hebben gemaakt. Bijvoorbeeld: 'Het valt niet altijd mee om je ouders te verzorgen' of 'Wat kan een puberdochter het je lastig maken'. Misschien dat iemand dan gaat praten, dat is het begin van een oplossing", vertelt Kirsten.

Klikken
Mensen die dingen signaleren en die zich zorgen maken, ervaren regelmatig dat het lastig is om melding te doen. Kirsten: "Dat is begrijpelijk, het voelt als klikken, zo horen we dat vaak. Maar onze eerste insteek is: helpen waar het kan! Als je niets doet, verandert er niets." Ze vervolgt: "Schaamte kan ook een drempel zijn, bijvoorbeeld van een vrouw of man die mishandeld wordt door een partner, of geterroriseerd wordt door een zoon of dochter. Misschien hebben ze al iemand in vertrouwen genomen die adviseerde: 'Ga dan bij haar/hem weg' of 'Zet hem of haar dan het huis uit', maar zo eenvoudig ligt dat niet. Wij adviseren niet, we luisteren en overleggen. We werken liever met een familie of gezin samen, wat is er mogelijk, waar heeft iedereen baat bij?"

Veiligheidsplan
Mensen kunnen de fout ingaan omdat ze onder druk staan door een echtscheiding, werkloosheid, mantelzorg dat heel zwaar valt of overmatig alcohol- of drugsgebruik. Kirsten: "We zetten altijd de veiligheid voorop en waar nodig maken wij met een gezin of huishouden waar problemen zijn een 'veiligheidsplan'. Vaak komen we er wel uit maar er zijn soms ernstige situaties waarbij meteen actie moet worden ondernomen. Als het om een vechtpartij gaat of een zeer ernstige mishandeling dan schakelen we meteen natuurlijk. Of we adviseren om 112 te bellen." Ze zegt: "Op de website van Veilig Thuis is alle informatie over ons te vinden, wat gebeurt er als je belt, tips voor 'omstanders', ook voor professionals. Het is sowieso handig dat men ons weet te vinden!"

Landelijk
Veilig Thuis is een landelijke organisatie, ontstaan uit Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Veilig Thuis Noord Oost Nederland werkt in de gemeenten Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doetinchem, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Lochem, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Voorst, Winterswijk en Zutphen. "We hebben in dit gebied drie regioteams, waaronder één voor de Achterhoek, waar vijftien mensen werken. We werken nauw samen met regionale hulpverleners, instellingen, instanties en organisaties. Allemaal streven we naar hetzelfde doel: mensen helpen die het nodig hebben."


Website: www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl
Telefoon: 0800-2000