Foxtrot wordt vertoond door Filmtheater Schiller. Foto: PR
Foxtrot wordt vertoond door Filmtheater Schiller. Foto: PR

Filmtheater Schiller: Foxtrot

Aalten - Filmtheater Schiller vertoont op donderdag 25 oktober vanaf 20.00 uur de film Foxtrot. De entree is 7,50 euro.

Op een landweg door uitgestrekt niemandsland staat controlepost Foxtrot. Vier jongens wonen er in een container en houden de wacht. Ze roken, luisteren radio, en kijken af en toe naar de pasfoto van een vrouwelijke passant. En ze vertellen elkaar verhalen. Weet je dat de foxtrot ook een dans is? En hoe je ook danst, je komt altijd terug op je beginpunt. Je lot ligt vast bij de eerste stap die je zet.

De film, geregisseerd door de Israëlische Samuel Maoz, begint met slecht nieuws. Zoon is tragischerwijs op het slagveld omgekomen en er is geen lichaam. Zijn ouders worden onmiddellijk bestookt met allerhande slachtofferhulp, medische adviezen tegen angstaanvallen en psychoses, begrafenisgeregel en gedoe. Alle clichés komen voorbij, tot ieders wanhoop ("We zijn atheïsten, wat doet het ertoe?"), totdat plotseling blijkt dat het gaat om een gigantisch misverstand.

Foxtrot is een melancholisch meesterwerk, dat kritisch reflecteert op de militaire cultuur in Israël. Het gaat over controleren en loslaten en onderscheid maken op dat waar we invloed op hebben tegenover het toeval. De film is sterk in zijn kwetsbaarheid, groots in zijn kleinheid, en zal de kijker nog lang bijblijven.