De excursies van het scholenproject leert kinderen meer over de voedselketen. Foto:  PR
De excursies van het scholenproject leert kinderen meer over de voedselketen. Foto: PR

Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan 2019

Projecten indienen kan tot 1 november

AALTEN - Ieder najaar stelt Stichting SAAP (Samenwerkend Actief Aaltens Platteland) een Uitvoeringsprogramma samen voor plannen en initiatieven, die bijdragen aan het in stand houden, herstellen en verbeteren van het agrarisch cultuurlandschap zoals omschreven in het Landschaps Ontwikkelings Plan Aalten.

Stichting SAAP fungeert als een soort plattelandsraad, waarbij alle partijen die betrokkenheid hebben met het buitengebied zich kunnen aansluiten. Uit dit algemeen bestuur is een dagelijks bestuur van vijf leden geformeerd, waarvan één lid onafhankelijk is en de overige leden afkomstig zijn uit LTO-Noord, Logiesverstrekkende bedrijven, gezamenlijke buurtbelangenverenigingen en het platform natuur & landschap.
Na het opheffen van de Gebiedscommissie Aalten begin 2014, heeft Stichting SAAP de formele taak gekregen om het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) uit te voeren. In het Landschaps Ontwikkelings Plan is een ontwikkelingsvisie vastgelegd en is een actieprogramma opgenomen om de doelen te kunnen realiseren. Stichting SAAP geeft hieraan invulling door jaarlijks een uitvoeringsprogramma op te stellen.

Aan de hand van de ingediende projecten stelt het dagelijks bestuur een uitvoeringsprogramma voor aan het algemeen bestuur. Nadat het algemeen bestuur goedkeuring heeft gegeven wordt het uitvoeringsprogramma aan de gemeente ter goedkeuring aangeboden.
Wanneer het uitvoeringsplan door de gemeente is goedgekeurd, ontvangen de projecten die hierin zijn opgenomen een bevestiging en het toegezegde bedrag, zodat het project in het betreffende jaar kan worden uitgevoerd. De uitvoering van de projecten ligt niet bij Stichting SAAP, maar bij de partijen die het project hebben ingediend.
Na uitvoering van de verschillende projecten, wordt aan de betreffende partijen een inhoudelijk en financieel verslag gevraagd waarmee Stichting SAAP een jaarverslag van het uitvoeringsplan samenstelt, dat onder andere aan het gemeentebestuur wordt aangeboden.
Ook voor het jaar 2019 zal Stichting SAAP zo een uitvoeringsprogramma samen stellen. Een aantal jaren geleden is hiervoor binnen SAAP een tijdspad vastgesteld. Dit tijdspad heeft tot doel, dat na de goedkeuring van het uitvoeringsplan de gehonoreerde projecten ook zo snel mogelijk in het betreffende jaar van start kunnen gaan.

Tot 1 november kunnen particulieren en organisaties projecten voor het uitvoeringsprogramma 2019 indienen. De benodigde informatie en het indienformulier zijn te vinden op de website van stichting SAAP, www.stichtingsaap.nl.
Na 1 november wordt het gekozen tijdspad zo goed mogelijk gevolgd, zodat nog in december het uitvoeringsprogramma 2019 aan de gemeente kan worden aangeboden.

Betere bekendheid
De eerste jaren was het nog niet algemeen bekend dat de mogelijkheid bestaat om voor projecten een financiële bijdrage uit het Landschapsontwikkelingsplan aan te vragen. Vaak werd het uitvoeringsprogramma in twee keer ingediend, aangezien er niet genoeg projecten in een keer werden ingediend om een compleet Uitvoeringsprogramma samen te stellen. De geringe aanvragen voor een bijdrage uit het LOP heeft de gemeente Aalten doen besluiten om voor de jaren 2018 en 2019 het beschikbare budget van 20.000 euro terug te brengen naar 17.500 euro.
Stichting SAAP heeft de laatste jaren veel inspanningen gedaan om bekendheid te geven aan Landschapsontwikkelingsplan, waarvoor jaarlijks subsidie beschikbaar is. Gesteld kan worden, dat deze missie geslaagd is. Juist het eerste jaar dat er minder budget te verdelen is uit het Landschapsontwikkelingsplan, zijn er zoveel aanvragen ingediend dat het beschikbare budget met ruim 10.000 euro werd overschreden.
Dit betekende dat er kritisch gekeken moest worden of de aangevraagde projecten passen binnen de criteria van het Landschapsontwikkelingsplan en of deze geheel of misschien gedeeltelijk gehonoreerd konden worden.

Nieuw beleid
Stichting SAAP en de deelnemende partijen zijn voor de komende jaren positief gestemd.
Dit mede door de stellingen die zijn ingenomen in het "Raadsprogramma 2018-2022" en de "Visie op de toekomst van de gemeente Aalten in 2025 en verder". Dit nieuwe beleid en de belangstelling en de uitgevoerde programma's Landschapsontwikkelingsplannen van de afgelopen jaren tonen de belangstelling voor-, en betrokkenheid bij ons prachtige buitengebied.

Diverse projecten
Vanuit de uitvoeringsprogramma's van de afgelopen jaren zijn voor verschillende mooie projecten bijdrages verstrekt. Een parade paardje voor de gemeente Aalten is het patrijzenproject. Dit succesvolle project mocht al een aantal jaren een bijdrage ontvangen en heeft de gemeente Aalten goed op de kaart gezet buiten de provincie-, maar ook over de landsgrens. Herman Simmelink en Frans ter Bogt verzorgen lezingen en informeren diverse instanties over het project. Afgelopen jaar mochten Simmelink en Ter Bogt de 'Gouden Mispel' in ontvangst nemen vanwege hun enthousiasme en betrokkenheid waarmee zij zich inzetten voor de bescherming van de patrijs.
De WildBeheerEenheid ontving een bijdrage voor het plaatsen van wildreflectoren. Leden van de WBE plaatsten deze reflectorpalen in het buitengebied, waardoor het aantal aanrijdingen van reeën flink verminderd.
Naast het scholen project waarbij LTO Noord Achterhoek afdeling Aalten aan basisscholen van de gemeente Aalten een excursie naar een boerderij in de buurt aanbiedt plaatsen LTO-leden ook bankjes binnen het bankjes project. De verbinding boer- burger wordt nog eens onderstreept door dit project. Wederzijds respect en draagvlak voor het landschap, dat door boeren wordt bewerkt en onderhouden. De tekst op de bankjes 'Dit uitzicht wordt u aangeboden door....' onderschrijft dit. Wethouder Ted Kok onderstreepte dit belang voor de recreatieve groei in de Achterhoek: Maar zeker van belang is ook dat de plaatselijke bevolking er bij betrokken wordt. Als de akkerranden weer in bloei staan langs de fietsroutes, zijn de bankjes een goede aanvulling voor onze groene gemeente Aalten. Daarom Is SAAP trots op de samenwerking met LTO Aalten en hoopt men op nog meer projecten in de toekomst.
Deze en meer eerder uitgevoerde projecten passen binnen het Landschapsontwikkelingplan en daarom is een aanvraag in gediend voor een bijdrage.

Projecten voor het uitvoeringsplan 2019 kunnen worden ingediend bij het secretariaat van Stichting SAAP, Welinkweg 8A, 7122 PL Aalten of bij voorkeur via info@stichtingsaap.nl.

Onthulling van een bankje uit het Bankjes-project van LTO. Foto: PR
Herman Simmelink en Frans ter Bogt wonnen de Gouden Mispel voor hun inzet en betrokkenheid voor het Patrijzenproject. Foto; PR