De groep leerlingen voor het Louvre. Foto: PR
De groep leerlingen voor het Louvre. Foto: PR

Schaersvoorde op reis naar Frankrijk

AALTEN - Op 15 oktober vertrokken 25 Schaersvoorde-leerlingen van 5 havo en 6 vwo naar Straatsburg. De leerlingen gingen naar Frankrijk in het kader van de 'internationalisering'. Dit is een project in de bovenbouw waarbij leerlingen een reis kunnen kiezen naar Duitsland, Italië, Engeland of Frankrijk. Naar Frankrijk gingen ook dit jaar weer twee docenten aardrijkskunde en één docent Frans mee. Ook correspondente Eva Schipper ging mee en maakte een beknopt verslag van de reis.

Door Eva Schipper

"We vertrokken om 06.00 uur en arriveerden rond 14.00 uur in het hostel in Straatsburg. Op het dagprogramma stond vrijwel meteen na aankomst een bezoek aan de Raad van Europa. Dit is een organisatie die opkomt voor democratie en voor mensenrechten. Het was een bijzondere ervaring. We zijn van mening dat deze organisatie weinig zichtbare invloed heeft op Europa. We denken dat het Europees Parlement meer invloed heeft, maar we zijn echter wel van mening dat het goed is dat deze organisatie bestaat.

Op dinsdag gingen we naar de Franse universiteit. Samen met Franse studenten die Nederlands studeren, volgden we een Nederlands college. Er was ruim tijd om Nederlands te praten met de Franse studenten, dit was een erg gezellige bijkomstigheid. In de middag gingen we naar het Europees Parlement. Bij aankomst viel meteen de grootte van het gebouw op. Het was wel een raar idee dat hier maar één week in de maand gewerkt wordt en dat het gebouw toch zo enorm groot is. Ook hier hebben we een rondleiding gekregen waarvan we veel geleerd hebben. Deze dag sloot een deel van de leerlingen af in een Engelse pub. Een andere groep ging met twee docenten vanuit Straatsburg naar Duitsland voor een mooie avondwandeling.

De woensdag was echt een dag voor de aardrijkskundeleraren. Begonnen werd met een bezoek aan het plaatsje Colmar. Volgens de bewoners uit dit gebied zou Colmar La Petite-Venise (het kleine Venetië; red.) moeten zijn. Mooi was het daar zeker en Colmar heeft inderdaad wel wat weg van Venetië. Later op de dag gingen we de bergen in: de Vogezen. De aardrijkskundedocenten hadden erg veel te vertellen over het gebied. Een boeiende dag met veel stof om over na te denken.

De donderdag en vrijdag stonden in het teken van Parijs. In Parijs hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden bezocht zoals de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Louvre. Het was een kort maar krachtig bezoek aan Parijs, een leuke afsluiting van deze schoolreis, een reis om nooit meer te vergeten. Gelukkig zijn er zo veel foto's gemaakt dat de reis nog vele malen nabesproken kan worden."

Genieten van het uitzicht in de Vogezen. Foto: Eva Schipper
La Petite Venise in Colmar. Foto: Eva Schipper
De kathedraal van Straatsburg. Foto: Eva Schipper
De Eiffeltoren in de vroege morgen. Foto: Eva Schipper
Docent Kennis overhoort de Europese vlaggen. Foto: Eva Schipper
De leerlingen in Colmar. Foto: PR
Leerlingen met hun docent voor het Louvre. Foto: PR
De leerlingen volgen een presentatie bij de Raad van Europa. Foto: Eva Schipper
Leerlingen voor het Europees Parlement. Foto: Eva Schipper
De vergaderruimte van de Raad van Europa. Foto: Eva Schipper
La Petite Venise in Colmar. Foto: Eva Schipper