Anne-Marie van Hout  (Museum Elburg), Clemens Cornielje, Gerda Brethouwer (Nationaal Onderduikmuseum) en Nicole Spaans (Weeshuismuseum Culemborg). Foto: Antoinette Baanders
Anne-Marie van Hout (Museum Elburg), Clemens Cornielje, Gerda Brethouwer (Nationaal Onderduikmuseum) en Nicole Spaans (Weeshuismuseum Culemborg). Foto: Antoinette Baanders

Nationaal Onderduikmuseum wint Gelderse Pauwenveer

AALTEN – Het Nationaal Onderduikmuseum werd vrijdagmiddag onderscheiden met de Gelderse Pauwenveer. Deze prijs is door het Cultuurfonds Gelderland ingesteld om mensen en instellingen te onderscheiden die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van cultuur en/of natuurbehoud. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje overhandigde in Ermelo de pauwenveer aan Gerda Brethouwer, directeur van het museum. Bij de Gelderse Pauwenveer behoren een geldbedrag van 25.000 euro en een kunstwerk ontworpen door Niels van Bunningen. Brethouwer en de aanwezige medewerkers van het museum waren bijzonder blij met de prijs.

Door Bernhard Harfsterkamp

De Gelderse Pauwenveer wordt elke twee jaar uitgereikt. De jury kiest daarbij wel een aandachtgebied. Dit jaar waren dat de kleine musea. Naast het Onderduikmuseum waren het Weeshuismuseum Culemborg en Museum Elburg genomineerd. De jury die de prijswinnaar heeft geselecteerd koos voor een museum 'dat op een voorbeeld stellende manier kansen en bedreigingen aangaat, met de tijd mee verandert, aandacht heeft voor publieksbegeleiding, activiteiten ontplooit die aansluiten bij de actualiteit en eigenzinnigheid toont'.

Op de website van het Cultuurfonds is ook nog het volgende over het Nationaal Onderduikmuseum te lezen: "De jury is onder de indruk van de vele methodieken die het museum daarbij toepast, zoals een escaperoom, een programma van lezingen en debat over de vluchtelingenthematiek of een groep 'verhalenvangers' op zoek naar verhalen over vrijheid en rechtvaardigheid."

Witte pauwen van Staverden
De pauwenveren hebben een lange traditie in Gelderland en zijn afkomstig van het landgoed Staverden op de Veluwe. Het landgoed, dat nu in het bezit is van het Geldersch Landschap, is bekend vanwege de witte pauwen. Al in de vijftiende eeuw werden die daar gehouden De witte veren werden toen als versiering op de helm van de hertog van Gelre gebruikt. Tegenwoordig worden er ook weer witte pauwen gehouden op Staverden. Toen Clemens Cornielje in 2005 commissaris werd kreeg hij van het Geldersch Landschap pauwenveren. Cornielje zei toen dat hij de veren voortaan wilde uitreiken om waardering uit te drukken voor activiteiten op het gebied van cultuur en natuur.

Gerda Brethouwer heeft de cheque ontvangen, die bij de Gelderse Pauwenveer hoort. Foto: Antionette Baanders
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje met Gerda Brethouwer. Foto: Antoinette Baanders