Gemeenteraad Aalten verandert weinig aan het uitvoeringsprogramma

AALTEN – Na een lange vergadering stemde de gemeenteraad op dinsdag 6 november in met de programmabegroting 2019 en met het uitvoeringsprogramma, de "vertaling" van het raadsprogramma door Burgemeester en wethouders. Niet alle partijen bleken even gelukkig met het werk van B en W. Met name Gemeentebelangen en D66 toonden zich teleurgesteld en misten punten uit het raadsprogramma. Het leidde tot 17 amendementen, waarmee het uitvoeringsprogramma meer op het raadsprogramma moest gaan lijken. Acht amendementen werden aangenomen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Gemeentebelangen stemde uiteindelijk ook voor het door de amendementen iets gewijzigde uitvoeringsprogramma. Alex Walter voegde als stemverklaring nog wel toe, dat zijn partij "meegenomen" wil worden bij de voortgang van het programma. Walter had eerder gezegd dat hij het jammer vond dat het nieuwe college van B en W niet de hele raad had betrokken bij de vertaling van het raadsprogramma naar uitvoeringsprogramma. Het was beter geweest om een concept voor te leggen aan alle fracties. Walter miste onderwerpen uit het raadsprogramma en was verbaasd over de eigen onderwerpen die B en W in het uitvoeringsprogramma heeft gezet. Hij sprak zelfs weer over coalitie versus oppositie, terwijl het raadsprogramma eendrachtigheid had uitgestraald. Gelukkig was er volgens Walter nog reparatie mogelijk. Met amendementen kon de raad het uitvoeringsprogramma beter laten aansluiten op het raadsprogramma.

Na feest der herkenning kwam de teleurstelling
Alexander van der Graaff (D66) zei dat het uitvoeringsprogramma eerst een feest der herkenning was geweest. Maar na meerdere keren lezen kwam de teleurstelling, want er werd veel uit het raadsprogramma gemist. "Het college had de ruimte om prioriteiten aan te brengen, niet om punten te laten vervallen en nieuwe toe te voegen." Van der Graaff vond dat B en W het gezamenlijke raadsprogramma te weinig recht had gedaan. "Dat moeten we nu rechttrekken met amendementen. Het is vreemd dat de raad moet stemmen over onderdelen van het raadsprogramma waarover de raad het al eens was." CDA, VVD, Progressieve Partij, ChristenUnie en Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging waren wel overwegend tevreden over het werk van B en W.

Weinig lijn in de beschouwingen
De discussie ging daarna vooral over de zeventien amendementen en negen moties. Daardoor werden vele kleine onderwerpen besproken en zat er nauwelijks een algemene lijn in de beschouwingen van de verschillende partijen. De aangenomen amendementen gingen over het verhogen van het opleidingsbudget voor raadsleden en het aanpassen van de definitie over energieneutraliteit. Die moet niet meer gerealiseerd worden voor alleen de gemeente Aalten, maar voor de hele Achterhoek. Ook aangenomen werden amendementen over een onderzoek naar het aanbrengen van differentiatie in het groenonderhoud, over meer aandacht voor fiets- en wandelrecreatie in de economische visie, over een onderzoek naar het aanstellen van een bedrijfscontactfunctionaris en over een onderzoek of er weer bij Kringloop Actief kan worden aangesloten. Ook het voorstel om niet pas in de eerste helft van 2020, maar in de eerste helft van 2019 met een notitie over de kultuhusen en gemeenschapshuizen te komen werd aangenomen.