Jos Betting en Dinie Wikkerink in Foto21. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jos Betting en Dinie Wikkerink in Foto21. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Allerlaatste tentoonstelling bij Foto21

Eetgalerie de Heerlyckheid blijft nog even open

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT - Op 30 december sluit de galerie Foto21 definitief de deuren. Eigenaar Jos Betting heeft andere plannen met het gebouw, waarin hij in 1995 met de galerie begon. De laatste tentoonstelling wordt verzorgd door het Oostgelders Fotografen Collectief, waarvan de leden regelmatig hun werk hebben geëxposeerd in Foto21. De getoonde foto's hebben een relatie met het thema tijd. Tijdens de opening op zondag 11 november werd Jos Betting uitgebreid bedankt en waren er ook waarderende woorden voor Dinie Wikkerink, die achter de schermen jarenlang veel werk heeft verzet voor het fotografencollectief en voor de galerie.

Boekenstad leidt ook tot galerie
Betting vertelde over de eerste fototentoonstelling in het pand dat na het overlijden van zijn vader vrij was gekomen. "Het was hier één ravage en het lekte, maar het was een fantastische ruimte." Begin jaren negentig van de vorige eeuw was Bredevoort een beetje een spookstadje geworden. Veel bedrijven waren dicht gegaan. Nieuw leven kwam er met het initiatief voor de boekenstad in 1993. Daardoor kwamen er snel weer veel mensen naar Bredevoort. Het was voor Betting de definitieve aanleiding om van het gebouw naast Sint Bernardus een galerie te maken. De officiële start was op 15 juni 1995. Hoewel er in de ruim 23 jaar ook schilderijen en grafiek zijn tentoongesteld, lag de nadruk op fotografie. Vanaf 2006 werd er alleen nog fotografie geëxposeerd.

Nog steeds een fotograaf
Jos Betting is via omzwervingen op de kunstacademie terecht gekomen. Eigenlijk was hij voorbestemd om de opvolger van zijn vader in de meubelzaak te worden, maar dat wilde hij niet. Op een dag zei een neef dat hij naar de kunstacademie moest gaan. Dat deed hij. Hij presenteerde zich en werd aangenomen voor de opleiding. "Ik heb me er vijf jaar lang als een vis in het water gevoeld. Ik kon er mijn ei kwijt. Ik kon mijn creativiteit uiten." Betting vindt dat iedereen moet doen wat hij of zij het liefst wil doen. "Je leeft maar één keer." Zijn vier kinderen mogen ook helemaal zelf bepalen wat ze willen gaan doen. Zelf voelt hij zich nog steeds vooral fotograaf, ook al is zijn hoofdactiviteit nu de horeca.

Aandacht naar horeca verschoven
Dat is geleidelijk gegroeid. Bij Foto21 hoort al jarenlang eetgalerie de Heerlyckheid, dat goed bezocht wordt door de vele mensen die Bredevoort bezoeken. Maar Betting is ook al een tijdje met Sint Bernardus, het voormalige verzorgingstehuis, bezig. Daarin zijn al een friterie en een ijssalon gevestigd, maar hij heeft nog meer plannen. Dat is ook de reden dat Foto21 dicht gaat. De eetgalerie blijft open totdat alle horeca daar kan draaien. Het is niet zo handig om twee horecavestigingen naast elkaar te hebben. Sint Bernardus is echter nog niet af. De horeca moet er volgend jaar volledig draaien en daarna komt er nog een bed en breakfast-gedeelte. En natuurlijk zullen er ook foto's in Sint Bernardus komen.

Goed uitkomen
De activiteiten van Foto21, zoals de jaarlijkse Gelderse Nieuwsprijs, gaan deels naar de Koppelkerk. Daar is ook wel enige ruimte voor het tentoonstellen van foto's. In de ruim 23 jaar dat Foto21 bestond was Dinie Wikkerink de steun en toeverlaat van Betting. Hij roemt haar niet aflatende inzet. "Ik kon altijd 200% op haar aan. Zij maakte alles af." Ook bij de opening van de laatste tentoonstelling werd zij in het zonnetje gezet, want ze is eveneens belangrijk geweest voor het Oostgelders Fotografen Collectief. Om een goede tentoonstelling te maken moeten de foto's goed naar voren komen. Dinie Wikkerink was net zo lang aan het schuiven en verschuiven met de foto's totdat ze allemaal goed uitkwamen. Ze kon daar rigoureus in zijn. Soms begon ze dan weer opnieuw. De rangschikking van de foto's moest goed voelen en kloppen.

Foto's die de tijd vangen
Jos Betting vindt het bijzonder dat vele fotografen zijn galerie wisten te vinden. Foto21 is belangrijk geweest voor professionele fotografen en amateurfotografen. "Wat fijn om in de bekendste galerie van de Achterhoek te zijn", werd wel eens gezegd. Met de foto's geïnspireerd door "tijd" is nog één keer te zien hoe geschikt de expositieruimte van Foto21 is geweest om foto's goed uit te laten komen. Fotografie en tijd hebben alles met elkaar te maken, want een fotograaf probeert de tijd te vangen in één beeld. Maar fotografen leggen ook de tijdgeest vast in beelden, waardoor dingen worden behouden. Bij de opening werden nog veel meer aspecten van tijd genoemd, die in de foto's van Grietje Bouman, Bettina Hogeweg, Gerrit Korn, Gerjo te Linde, Laura de Morree, Wim Peters, Ellen Sessink, Peter van Tuijl, Ton van Vroonhoven en Dinie Wikkerink zijn verwerkt. Tot en met 30 december zijn ze nog te zien.