Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Foto:

Politie te paard in Aalten

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Vrijdagavond surveilleerden twee agenten van de bereden politie in Aalten. Zij gaven mensen tips in het kader van het Donkere Dagen Offensief van de politie, dat moet leiden tot minderwoning- en auto-inbraken en roofovervallen.

Van Gelder: "Bereden politie komt echt niet alleen opdraven bij rellen. Ze wordt als eerste ceremonieel ingezet, rondom koningshuis en regering, en als tweede taak heeft ze inzet bij de ME. Op de derde plek van het takenlijstje staat inzet bij het handhaven van de openbare orde, en als vierde de inzet voor surveillance. De dienst, vrijdagavond in Aalten, valt daaronder. We kunnen de collega's van de bereden politie zo dus ook in Aalten gericht inzetten. Ik sluit niet uit dat we dat vaker gaan doen."

Burgemeester Stapelkamp, ook even aangeschoven bij het gesprek: "Ik zou me kunnen voorstellen dat inzet van politie te paard ook in het buitengebied zou kunnen plaatsvinden, bij onderzoek naar illegale activiteiten als stropen of het kweken van drugs. Ook daarbij is het signaleren van verdachte zaken door onze inwoners belangrijk. Altijd melden dus. In acute gevallen via 112 of andere zaken via 0900-8844."

Meer overzicht
Van Gelder legt uit: "Te paard heb je heel goed overzicht, en omdat het paard zelf zijn veilige weg zoekt, heb je alle tijd om rond te kijken. Je ziet veel meer. Je komt makkelijk op plekken waar je met een auto niet kunt komen, zoals donkere steegjes tussen en achter huizenblokken in woonwijken. Zo kan een agent te paard ook gemakkelijk verdachte situaties in een achtertuin bekijken. Je kijkt te paard immers makkelijk over een heg of schutting heen. Verboden activiteiten in die achtertuinen zie je dus veel gemakkelijker."

Attentiewaarde
Een koppel agenten te paard heeft ook een grotere attentiewaarde, weet de wijkagent. "Je valt op, mensen horen je aankomen, je wekt vaak toch wel wat ontzag op, zo hoog te paard gezeten, en tegelijk leg je te paard veel eenvoudiger contact met mensen op straat." Dat eenvoudiger contact maken gebruikte de politie vrijdagavond om nog eens extra te wijzen op wat de burger zelf kan doen om zijn omgeving zo veilig mogelijk te houden. Burgemeester Stapelkamp: "Aalten, en ook de Oost-Achterhoek, is al best veilig. Het aantal inbraken is de laatste vijf jaar met zo'n 38 procent gedaald. Maar om dat zo te houden, hebben we altijd, maar vooral in deze donkere dagen van het jaar, de oren en ogen van onze inwoners nodig om de politie te helpen bij hun taak."

Verdachte situatie? Bel 112
Monique van Gelder beaamt dat: "We werken in dit gebied met tientallen collega's, maar we kunnen écht niet zonder uw hulp! Daarom zeggen we ook: bij verdachte situaties: altijd meteen 112 bellen. Als één of meer mensen in een wijk ons wijzen op zo'n verdachte situatie, kunnen we meteen aan de slag. En wellicht ook nog met direct resultaat. Denk dus nooit: 'de buurvrouw belt wel', maar bel zelf als je iets verdachts ziet of hoort. Probeer verder kentekens te noteren of probeer foto's of filmpjes te maken. Maar: bel éérst, en denk altijd aan je eigen veiligheid! Ook een inbraakpoging: altijd melden, soms kan de informatie, zelfs nog maanden later, alsnog leiden naar een verdachte."

De politie kijkt met tevredenheid op de actie. Monique van Gelder: "Mensen reageerden erg positief op de komst van de paarden, we konden onze boodschap op deze manier mooi uitdragen. Mensen vertelden dat ze de avond ervoor ond met elkaar hadden gesproken over de reclamecampagne op tv. Het feit dat de ruiters er nu waren, benadrukte de actie. De ruiters gaven enkele tips en burgers gaven aan wat met de tips te gaan doen. Dat was wat we wilden, zo kwam het allemaal 'bij elkaar'. De succesjes zitten hem met name in de preventie. Daaraan hebben we nu gewerkt. Nu hopen we dat iedereen in Aalten daaraan ook blijft meewerken!"