Zorgboerderij De Neeth verhuist naar de Nijhofsweg 5. Foto: PR
Zorgboerderij De Neeth verhuist naar de Nijhofsweg 5. Foto: PR

Nieuwe locatie voor Zorgboerderij De Neeth

BARLO – Zorgboerderij De Neeth is medio november verhuisd. De nieuwe locatie is Nijhofsweg 5 in Barlo. Een nieuw onderkomen met meer ruimte in het woonhuis en de gebouwen en een huiselijke sfeer. "We waren op zoek naar een eigen plek waar we niet 'ondergesneeuwd' raken zoals bij De Neeth waar zo veel activiteiten zijn. Dit huis met bijgebouwen kwam op ons pad en we maken er dankbaar gebruik van!" Aan het woord is Christel Frenken. Christel runt samen met Esther Dietz met veel passie en liefde de zorgboerderij met agrarische achtergrond.

Door Karin Stronks

In de nieuwe locatie zijn deelnemers welkom van 9.00 tot 16.00 uur. 's Morgens wordt begonnen met koffie en een 'dierenrondje'. In huis worden diverse activiteiten aangeboden zoals knutselen, spelletjes doen of taarten bakken. Christel geeft aan: "Hier hebben we veel mogelijkheden, in een bijgebouw is een werkplaats ingericht waar onze deelnemers samen met een begeleider bijvoorbeeld een vogelhuisje kunnen timmeren. De sfeer in het nieuwe onderkomen is huiselijk, we doen samen boodschappen, koken en eten samen twee keer per week. Ook houden we leuke activiteiten zoals yoghurt maken en we hebben pas een chocoladeletter versierd!"

Op zoek naar eigen identiteit
Bijna twee jaar geleden begonnen Christel Frenken en Esther Dietz met Zorgboerderij De Neeth. Inmiddels maken Loes, Elcke en Rianne deel uit van het team. "Esther en ik kennen elkaar al jaren, Esther is trajectbegeleider, zij heeft de Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) opleiding gedaan en is Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) geregistreerd. Ik ben 'zorgboerin', heb Facilitaire Dienstverlening en Communicatie gestudeerd en veel ervaring met werken met jongeren met een rugzak.

Jaarlijks volgen wij trainingen en cursussen op ons vakgebied, zo zorgen we voor de allerbeste zorg voor onze deelnemers! We begonnen bij ons thuis, aan de Neethweg. Privé en Zorgboerderij liepen veel door elkaar heen en we gingen op in de rest, er is al zo veel te doen. Dat waren redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie, naar een eigen identiteit", vertelt Christel.

'Deelnemers werken met een doel'

Snoepzakken en kerstpakketten
De woning en bijgebouwen aan de Nijhofsweg 5 kwamen op een goed moment in beeld bij Christel en Esther. "Half november zijn we verhuisd naar ons nieuwe onderkomen. We gaan nog wel vaak met onze deelnemers naar boerderij De Neeth, naar de paarden of de speeltuin. Maar we werken ook graag met een doel, bijvoorbeeld eten voorbereiden voor het Pannenkoekenhuis, snoepzakken voor oud-en-nieuw maken en kerstpakketten samenstellen. Deelnemers merken dat wat ze doen ook wordt gebruikt, dat het zin heeft", legt Christel uit.

Dagbesteding
Tien deelnemers komen één of meer dagen naar Zorgboerderij De Neeth. Christel zegt: "We bieden dagbesteding, in principe is iedereen welkom. De mensen die bij ons komen zijn tussen de acht en 63 jaar oud, een divers gezelschap, een afspiegeling van de samenleving. Wat wij zien is dat ze elkaar aanvullen en helpen, leuk is dat! Mensen krijgen een 'klik' met elkaar en trekken mooi samen op. Er zijn minimaal twee begeleiders aanwezig en er komen regelmatig vrijwilligers die ons helpen."

Agrarische sfeer en buitenleven
Ze vervolgt: "Nieuwe deelnemers zijn altijd welkom, ze mogen rustig een dagje meedraaien om te kijken of het klikt en of we op onze locatie en met ons personeel de passende zorg en aandacht kunnen geven aan onze deelnemers", aldus Christel. Ze vervolgt: "De winter staat voor de deur maar we gaan in het voorjaar lekker naar buiten, naar de moestuin! De agrarische sfeer en het buitenleven zijn hier volop aanwezig!"


deneeth.nl/zorgboerderij/