Herman Onnink (links) overhandigt het boek van Thea aan Dick ten Hoopen. Foto: Karin Stronks
Herman Onnink (links) overhandigt het boek van Thea aan Dick ten Hoopen. Foto: Karin Stronks

Boek 'Eigen Weg' gepresenteerd

'Zo jammer dat Thea er zelf niet meer bij kan zijn'

Door Karin Stronks

AALTEN – In aanwezigheid van familie, vrienden, buren en van vertegenwoordigers van Dialectkring Achterhook en Liemers en van Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers (ECAL) werd in het Nationaal Onderduikmuseum op vrijdag 14 december het boek 'Eigen Weg' van de onlangs overleden Thea Onnink – Stronks gepresenteerd. Het is een boek vol gedichten en verhalen met fraaie foto's. Jarenlang heeft Thea aan het boek gewerkt, alle teksten bij Dick ten Hoopen ter inzage gegeven, samen met Herman Onnink, weduwnaar van Thea, heeft Ten Hoopen het manuscript nagekeken en afgerond. Alle sprekers waren het met elkaar eens: "Het is zo jammer dat Thea dit zelf niet meer mee kan maken."

Na de ontvangst met koffie of thee begaf het kleine groepje genodigden zich naar het museumcafé van het Nationaal Onderduikmuseum voor de officiële presentatie van het boek 'Eigen Weg'. Herman Onnink praatte het programma van deze veelbewogen middag aan elkaar. Hij sprak een welkomstwoord en gaf de microfoon aan Gerda Brethouwer, directeur van het museum. Zij spreekt: "Het is zo dubbel, het is zo mooi dat dit boek is gerealiseerd, Thea maakte dit boek vol 'kleine monumentjes', maar kan zelf niet meer bij de presentatie zijn… Het boek heeft hierdoor ineens meer waarde, vooral voor familie en vrienden. 'Eigen Weg' staat vol gedichten en verhalen waar veel mensen zich in kunnen herkennen, waar veel mensen iets aan hebben."

Diana Abbink, voorzitter van de dialectkring en Femia Siero, directeur van ECAL, spraken over het uitkomen van 'Eigen Weg', hoe Thea alles tot in de puntjes had verzorgd, dat ze het de uitgever, ECAL, gemakkelijk heeft gemaakt, dat het afgesproken 'seintje' dat het boek klaar was kwam na het overlijden van Thea, dat het uitgekomen boek 'een mooi lichtje is in deze dagen'. Benny Lammers van Lammers DTP, een vriend van Thea, verzorgde de vormgeving van het boek. Nu en dan viel er een emotionele stilte als de sprekers de tragiek aanstipten dat Thea het verschijnen van haar boek niet meer kon meemaken. De zoons van Thea en Herman Onnink, Marten en Anne, spraken over hun moeder en haar liefde voor haar werk, dat zelfs soms het vlees aanbrandde omdat Thea zo druk aan het schrijven was, dat het boek voor hen bekende maar ook onbekende anekdotes bevatte…

Ten slotte kreeg Dick ten Hoopen het woord, hij begon met de zin: "Twintig jaar geleden drukte Thea Onnink mij een paar papiertjes met teksten in de hand, sindsdien is er heel wat gebeurd…" Ten Hoopen, die het voorwoord voor 'Eigen Weg' schreef, vertelde over de fijne vriendschap die tussen hem en Thea is ontstaan, hoe verschillend ze waren en dat juist dat de twee dicht bij elkaar heeft gebracht. Samen met Herman Onnink beleefde hij indrukwekkende momenten tijdens het afronden van het boek. Dick ten Hoopen was zichtbaar ontroerd toen hij het eerste exemplaar van 'Eigen Weg' in ontvangst mocht nemen. Hij zegt met aangedane stem: "In mei van dit jaar lag ik op de IC en Thea was bezig met een chemokuur, we waren beide bezig met ons leven… Ik ben er nog maar Thea is er niet meer… Twintig jaar geleden drukte Thea me losse briefjes in de handen, losse briefjes met verhalen, sindsdien is er een hoop gebeurd… Ze heeft ons iets moois nagelaten met dit boek!"

Het boek 'Eigen Weg' van Thea Onnink – Stronks, gebonden, met harde kaft, is te koop voor 12,50 euro bij Meneer Kees, Messink en Prinsen en het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Ook kan het worden besteld bij ECAL.