Nieuw bestemmingsplan voor Groot Deunk in Barlo

Ruimte voor Oranjevereniging, natuur en landbouw

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Nadat het asielzoekerscentrum (AZC) Groot Deunk voor de tweede keer was gesloten, was het duidelijk dat hier niet nog eens een AZC zou geopend worden. De gemeente Aalten had met het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) afgesproken dat na de sluiting de grond om niet zou worden overgedragen aan de gemeente. Het COA zou dan alle gebouwen slopen. Een jaar geleden bleek echter de Oranjevereniging Barlo belangstelling te hebben voor een van de gebouwen en het aangrenzende terrein voor hun activiteiten. Het bestemmingsplan hiervoor heeft ter inzage gelegen. Dat heeft tot enkele kleine wijzigingen geleid. Burgemeester en wethouders vragen nu de gemeenteraad om in januari in te stemmen met het definitieve bestemmingsplan.

Breed draagvlak zoeken
Voordat het bestemmingsplan in juli ter visie werd gelegd, was er al uitgebreid gesproken met omwonenden en andere betrokkenen. "We hebben begin maart drie plannen gepresenteerd", vertelt wethouder Ted Kok. "We wilden een breed draagvlak." In het ene plan lag de nadruk op natuur en landschap en in het andere plan op agrarische functies. Voor het derde plan, waarin zowel ruimte is voor landbouw als natuur en landschap, was de meeste steun. "Zeker 90% van de mensen die er zat was het met dit gecombineerde plan eens", zegt de wethouder. Die denkrichting is daarna uitgewerkt in het concept-bestemmingsplan. Tijdens de periode dat het plan ter inzage lag kwamen er vijf zienswijzen binnen bij de gemeente. Twee daarvan pleitten voor meer natuur en landschap. De andere drie zienswijzen bevatten vooral veel argumenten die moeten bewerkstelligen dat er geen plek komt voor de Oranjevereniging op Groot Deunk.

Niet twaalf maar zeven dagen
De zienswijzen waren echter wel aanleiding om het bestemmingsplan op twee punten aan te passen."We wilden twaalf dagen per jaar evenementen op het terrein mogelijk maken", zegt wethouder Kok. "Dat hebben we naar aanleiding van de bezwaren teruggebracht tot zeven." Daarmee kan de Oranjevereniging alle bestaande activiteiten uitvoeren. Ook op het gebied van de fauna komt er een aanpassing. In het bestemmingsplan was onvoldoende rekening gehouden met vleermuizen en huismussen, beide beschermde diersoorten. "Voor de vleermuizen komt een voorziening. Daarvoor blijft een klein gebouwtje aan de achterzijde staan", zegt Kok. Dat wordt niet formeel bestemd. "Dat kan later nog. Nu valt het onder het overgangsrecht." Het gebouwtje kan eventueel gebruikt worden voor opslag.


Lees verder op pagina 7