Opvallende nieuweling politicus van het jaar

Het einde van het jaar is aangebroken en dat is de tijd van de lijstjes. Of het nu om muziek, politici of andere mensen gaat, overal worden er toplijstjes gemaakt, samengesteld door deskundige jury's. Het grote publiek wordt echter regelmatig ingeschakeld voor de tientallen lijsten met beste liedjes aller tijden. In Aalten werd daar een top 25 aan toegevoegd, samengesteld door de gemeenteraad.

Burgemeester Stapelkamp bleek vorig jaar al een vooruitziende blik te hebben. Hij noemde de burgemeester toen al een bedreigde diersoort, die het beschermen waard was. Hij deed zijn uitspraak, nadat er opnieuw enkele gemeenten waren opgeheven. Dit jaar bleken burgemeesters om heel andere redenen bedreigd. De onderwereld waardeert het niet dat zij streng optreden tegen de illegale hennepteelt. Voor een landelijk weekblad was het toegenomen aantal bedreigingen aan hun adres reden hen uit te roepen tot personen van het jaar.

In Aalten kan de burgemeester nog veilig over straat. Hij heeft zijn baard niet laten staan om onherkenbaar te worden. Hij kan nog steeds onbedreigd over straat gaan om te eten bij bewoners en verengingen. Het lijstje verschillende gerechten is langer en langer geworden, maar broäderkes met köttelperen heeft hij nog steeds niet gehad. Ook na zijn 'bevindingen van een butendieker' hoefde hij niet bang te zijn. Er waren weliswaar felle reacties geweest, maar de regelmatig volger van de Aaltense politiek had niets gelezen dat hem of haar niet al was opgevallen.

Toch heeft de burgemeester net niet de eindlijst van Aaltens politicus van het jaar gehaald. Ook omdat hij als man die boven de partijen staat eigenlijk niet meer aan politiek doet, hoewel hij soms wel de politieke agenda bepaalt. Wie zijn wel de vijf genomineerden, die dit jaar door een deskundige eenmansjury zijn uitgekozen. Ook dit jaar kunnen we niet om Henk Meerdink heen. Ondanks het verlies van zijn beste medewerker staat hij nog steeds elke dag klaar voor de Aaltense gemeenschap. Het andere 'eeuwige' raadslid verdient eveneens een nominatie, want Joop Wikkerink heeft eindelijk afscheid genomen als raadslid. Maar hij is niet verloren gegaan voor de gemeente. Hij werd eindelijk wethouder.

Mooi neveneffect daarvan is dat daardoor Guido Uland kon terugkeren, zodat we zijn bloemrijke betogen over financiën weer kunnen horen. Nieuw in de raad was Alexander van der Graaff voor D66. Hij was vanaf het eerste moment prominent aanwezig. Soms leek het of hij meer ervaring had dan Wikkerink en Meerdink bij elkaar. De vierde genomineerde is Henk Rijks. Iedereen had verwacht dat hij opnieuw wethouder zou worden, maar zelfs in Aalten is de politiek niet zo voorspelbaar als menigeen denkt. Hij werd onverwacht buitenspel gezet. Bijna iedereen zou dan teleurgesteld de politiek hebben verlaten. Rijks niet. Hij gaat door om alle mensen die op hem stemden niet teleur te stellen. Als laatste is er Gerbert Navis. Eindelijk kan hij laten zien dat hij overal verstand van heeft. Wie is de politicus van het jaar in Aalten? Dat kan alleen maar Alexander van der Graaff zijn. We hijsen de Achterhoekvlag voor hem.