Leerlingen van basisschool Groen van Prinsterer druk bezig met het schrijven van de kerstkaarten. Foto: Julia Roos
Leerlingen van basisschool Groen van Prinsterer druk bezig met het schrijven van de kerstkaarten. Foto: Julia Roos

Studentes scoren met succesvolle kaartenactie voor ouderen

AALTEN - Wat begon als een kleine oproep op Facebook, mondde onverwachts uit in een flinke klus. Kim Assink, Julia Roos, Bo Gommans en Sarah Ott, studentes aan de HAN in Nijmegen, kregen voor hun opleiding Social Work de opdracht om een sociaal experiment uit te voeren. Er werd onderzoek gedaan naar het bereik van social media. Het viertal besloot een actie te beginnen, om aandacht te vragen voor eenzame ouderen in Nederland. Er werd een artikel geplaatst op Facebook en daarbij werd aangegeven, dat bij elke keer dat het bericht gedeeld werd, er een kerstkaart gestuurd zou worden naar het Nationaal Ouderenfonds. Deze organisatie draagt er vervolgens zorg voor, dat de kaarten verstuurd worden naar eenzame ouderen.

Al direct na plaatsing van het bericht op Facebook liep het storm. Er werd massaal gedeeld en er ontstond een enorm sneeuwbaleffect. Reacties volgden uit alle delen van het land en zelfs uit Belgiƫ. De teller liep pijlsnel omhoog en omdat alle wenskaarten ook nog geschreven en verzonden moesten worden, werd besloten om de limiet op 1350 te stellen. Spoedig gingen de studentes op zoek naar een of meerdere sponsors, die de kerstkaarten beschikbaar zouden willen stellen. De hulp kwam heel erg snel, want Matthijs Arentsen, eigenaar van Meneer Kees uit Aalten, besloot de actie te steunen en stelde maar liefst 1350 kaarten gratis beschikbaar. Een prachtig gebaar van deze Aaltense ondernemer en de dozen met kerstkaarten werden dan ook dankbaar in ontvangst genomen.

De volgende actie die volgde, was het schrijven van de kaarten met daarop een persoonlijke boodschap. Vrienden, vriendinnen, familie en kennissen werden ingeschakeld om een steentje bij te dragen. Heel veel hulp boden de kinderen van groep 8 van basisschool Groen van Prinsterer, die op een ochtend ruim 700 kaarten schreven. Overigens waren de leerlingen van deze basisschool al bekend met de actie en hadden zij zelf ook al de nodige kerstkaarten verstuurd. De dozen vol geschreven kerstkaarten werden met een grote glimlach verstuurd naar de Ouderenbond. Zij zullen er voor zorgen, dat vele honderden eenzame ouderen een kerstgroet van een onbekende uit de Achterhoek ontvangen!
Door middel van deze actie willen de studentes veel meer mensen aanzetten tot het schrijven van een kerstkaart naar eenzame ouderen, want het is een kleine moeite en levert een groot plezier op.