Dianne Schutte in haar atelier. Foto: Kristel te Bokkel
Dianne Schutte in haar atelier. Foto: Kristel te Bokkel

Tienjarig jubileum voor
Dianne's Bloemen

AALTEN – Al tien jaar lang maakt Dianne Schutte speciale bloemstukken. Met of zonder symboliek, maar altijd naar wens. In 2009 startte Dianne's Bloemen als zelfstandige (uitvaart)bloemist in haar eigen atelier. En nog altijd doet ze dat met veel liefde.

Door Kristel te Bokkel

Tien jaar geleden opende Dianne Schutte de deuren van Dianne's Bloemen. Geen winkel, maar een atelier waar zij speciale bloemstukken maakt. Vaak voor bij een gebeurtenis als overlijden. "Ik heb nooit een winkel geambieerd. Dan heb je niet direct die diepgang die ik zoek. In mijn atelier kan ik echt de tijd nemen om te luisteren naar het verhaal van de familie. Daardoor kom je tot een mooi stuk. Mensen vertellen me de mooiste verhalen over hun dierbare," aldus Schutte. Men hoeft niet perse langs te komen in het atelier. "Ik kom ook bij de mensen aan huis wanneer zij niet naar mij toe kunnen komen."

De verhalen verwerkt Schutte in haar bloemstukken. In de afgelopen tien jaar heeft zij dan ook haar eigen stijl ontwikkeld. Zij vertelt: "Vaak maak ik gebruik van symboliek. Ik heb al veel verschillende dingen in bloemstukken verwerkt. Van bakblik tot parels. Die met de parels was een grote klus, maar het werd uiteindelijk een sprankelend bloemstuk. Typerend omdat de dierbare als 'de parel van de familie' werd getypeerd."

Er wordt niet altijd met symboliek verwerkt. "Als iemand bijvoorbeeld hield van orchideeën, dan zoek ik naar de allermooiste. Ik maak dus niet alleen symbolische stukken, maar alles is wel naar wens van de mensen gemaakt."

Onlangs mocht Schutte haar dichtkunsten combineren met bloemwerk. "Een familie vroeg of ik hun emoties wilde vertalen naar een gedicht om voor te dragen tijdens de dienst. Dat vertrouwen is onbeschrijflijk mooi."

Het maken van bloemstukken is niet het enige dat Schutte doet bij Dianne's Bloemen. Er worden ook workshops gegeven. Schutte: "De workshops zijn fijn voor de balans. In mijn atelier gaan we dan met een groepje aan de slag met het maken van een bloemstuk. Sinds een jaar of drie geef ik ook workshops aan dementerende ouderen. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe zij reageren op kleur, geur en beleving."

Dianne Schutte besluit: "Ik vind het een zegen om dit te mogen doen. Een roeping. Ik heb gewoon een enorme passie voor bloemen." Het jubileum zal dan ook niet ongemerkt voorbij gaan. "Daar wordt zeker op geproost."


www.diannesbloemen.nl