Leerlingen dragen samen met Xandra een polsbandje van Paarse Vrijdag. Foto: Eva Schipper
Leerlingen dragen samen met Xandra een polsbandje van Paarse Vrijdag. Foto: Eva Schipper Foto:

Paarse vrijdag: nog steeds hard nodig

AALTEN - Op vrijdag 14 december was het Paarse Vrijdag. Gedurende deze dag droegen veel leerlingen en docenten van Schaersvoorde paarse kleding. Ook deelden docenten paarse polsbandjes uit. Het dragen van paarse kleding en het polsbandje toont dat je solidair bent met alle soorten van geaardheid. Ook dit jaar deden gelukkig erg veel leerlingen mee met deze actie.

Door Eva Schipper

Paarse vrijdag is een initiatief van Gender & Sexuality Netwerk Nederland. Dit is een groep scholieren die zich inzet voor de vrijheid in wie je bent en wilt zijn. De naam Paarse Vrijdag is voortgekomen uit de regenboogvlag. In de vlag hebben alle kleuren een andere betekenis. Paars staat voor spirit (karakter).
De dagopening op Schaersvoorde was met een bijzondere video. Deze video heeft Xandra Storm speciaal voor deze dag gemaakt. In de video spraken oud-leerlingen over Paarse Vrijdag. Allemaal hadden ze een speciale boodschap voor de leerlingen van de school. De video was op Youtube geplaatst en dezelfde ochtend werden er al nare reacties ondergezet. Xandra reageerde: "Dit is precies de reden waarom ik dit organiseer, dit mag niet gebeuren."
Dit jaar droegen volgens Xandra veel meer mensen paarse kleding dan vorig jaar. "Je merkt dat de bekendheid veel groter is dan andere jaren, dit jaar dragen ook dat de wat jongere leerlingen de kleur paars." Xandra vertelt dat zij jaren terug al uit de kast is gekomen. "Het is erg belangrijk dat dit onderwerp bespreekbaar is bij jongelui. Het feit dat er onder mijn video op Youtube zo gereageerd wordt, zegt genoeg."
Toen Xandra op school kwam was ze blij verrast. "Het was hartverwarmend om iedereen zo paars te zien." Ze is positief te spreken over deze dag. Ook Xandra heeft een boodschap voor alle leerlingen: "Ik ben erg blij met het resultaat en wees vooral altijd jezelf!"