Nieuwe leden opleiden, zoals hier bij Psalm 150, betekent ook investeren in instrumenten en onderhoud ervan. Foto: PR
Nieuwe leden opleiden, zoals hier bij Psalm 150, betekent ook investeren in instrumenten en onderhoud ervan. Foto: PR Foto:

Subsidie muziekverenigingen behoorlijk op niveau

Andere gemeenten geven geen subsidie voor muziek-instrumenten

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Tijdens de discussie over een extra bijdrage voor muziekschool Boogie Woogie enkele maanden geleden kwam ook weer de bijdrage aan de harmonie- en fanfareorkesten in de gemeente Aalten ter sprake. Wethouder Hans te Lindert zei in gesprek te gaan met de muziekverenigingen of zij een kans zien zelf het muziekonderwijs te gaan verzorgen.

Maar ook kwam de motie ter sprake, die op 7 november 2017 door de ChristenUnie, Gemeentebelangen en de Progressieve Partij werd ingediend en de steun van de meerderheid van de raad kreeg. Daarop was nog steeds geen reactie gekomen van burgemeester en wethouders. Gevraagd werd om nog eens naar de subsidiëring van de harmonie- en fanfareorkesten te kijken. Aanleiding was een betoog van de verenigingen dat zij niet voldoende meer hadden aan de toegekende subsidies.

Lang wachten
Tijdens de discussie over Boogie Woogie vroeg onder andere Gemeentebelangen of de informatie over de subsidie aan de muziekverenigingen al beschikbaar was. Toegezegd werd die snel te geven, maar omdat het antwoord er twee maanden later nog niet was stelde Gemeentebelangen hierover een vraag over in het vragenhalfuur.

Tijdens de raadsvergadering van 17 december bleek er eindelijk een antwoord te zijn, dat met een raadsmededeling aan de gemeenteraad werd bekend gemaakt. Henk Rijks van Gemeentebelangen noemde het een prachtig overzicht, maar vond het wel jammer dat hier al eerder om was gevraagd en dat toen beloofd was dat er snel een antwoord zou komen. Wethouder Joop Wikkerink was het eens met Rijks dat er altijd zo snel mogelijk geantwoord moet worden.

Hoogte van subsidie is vergeleken met omliggende gemeenten

Basisbedrag
Uit de raadsmededeling blijkt dat de muziekverenigingen vergeleken met een aantal andere Achterhoekse gemeenten een subsidie van een behoorlijk niveau ontvangen. De verenigingen krijgen elk jaar een basisbedrag van 1750 euro en vijf euro per jeugdlid. Daarnaast krijgt elke muziekvereniging jaarlijks nog een bedrag van 2300 euro voor het onderhoud en aanschaf van de muziekinstrumenten. In de andere Achterhoekse gemeenten krijgen de verenigingen geen geld voor de muziekinstrumenten. Het basisbedrag is hier en daar wel hoger. In de mededeling wordt aangegeven dat er ook gekozen kan worden voor de systematiek van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO), de muziekkoepel van de harmonie- en fanfareorkesten. Hierbij zijn alle Aaltense verenigingen aangesloten. Deze normen worden echter door andere gemeenten nauwelijks gebruikt.

Nieuwe berekeningen
Aansluiting bij de richtlijnen van de KNMO zal 'enorme financiële gevolgen' hebben. De gemeente is nog in gesprek met een afvaardiging van de muziekverenigingen. Dat zijn Crescendo IJzerlo, de Eendracht en Psalm 150. Zij werken aan een nieuwe kostenberekening op basis van reële aanschaf- en afschrijvingstermijnen van de instrumenten. Daarbij wordt ook naar de grootte van de vereniging gekeken. De berekeningen zullen vergeleken worden met de huidige subsidiebedragen.

De uitkomsten zijn in januari bekend en zullen worden betrokken bij het raadsvoorstel 'Boogie Woogie en subsidiering korpsen' dat gepland is voor de raadsvergadering van 16 april.