Repareren met Boro-Sashiko-techniek

DINXPERLO - Figulus Welzijn verzorgt een kennismaking met Boro-Sashiko reparatietechnieken. De workshop is op vrijdag 26 januari in het Kulturhus in Dinxperlo, aanvang 10.00 uur.

Boro-Sashiko is een Japanse reparatietechniek voor gedragen en bruikbare kleding of dekens. De naam en techniek komt dus uit Japan. Er werd in de vorige eeuw vanwege schaarste onder de armere bevolking veel aandacht besteed aan het repareren van versleten kleding. De reparaties mochten gezien worden en het werd uiteindelijk een creatief werkstuk…
Een gezegde in Japan en misschien nemen wij dat uiteindelijk ook over: kijk naar de schoonheid van vergankelijkheid.
Materiaal waar de techniek op gebruikt werd waren katoenen stoffen die als het kon indigo geverfd werden. De werkstukken werden met katoenen garen met de hand genaaid..... En dan komt ook een andere technieknaam om de hoek kijken, de term Sashiko. Dit is de Japanse naam voor steekjes maken. Deze manier houdt het midden tussen borduren en doorstikken, dat laatste wordt toegepast op twee of drie lagen stof zoals gebruikt wordt bij het doorquilten van dekens.
Bij deze werkstukken werden mooie en eenvoudige steken gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog werden er door de Amerikanen denimstoffen geïntroduceerd en door de mode-industrie komen wij in Europa er weer mee in contact.