Els Overbeek, mede-oprichter van 't Treintje, neemt afscheid van de peuterspeelzaal. Foto: Karin Stronks
Els Overbeek, mede-oprichter van 't Treintje, neemt afscheid van de peuterspeelzaal. Foto: Karin Stronks

Els Overbeek neemt afscheid van 't Treintje

LINTELO – Leidster Els Overbeek neemt na precies 23 jaar afscheid van peuterspeelzaal 't Treintje. Op 1 februari 1995 richtte zij samen met enkele enthousiaste dames de peuterspeelzaal op. Precies 23 jaar later neemt ze afscheid als leidster. De afscheidsreceptie wordt gehouden op woensdag 31 januari vanaf 16.00 uur, 's morgens wordt Els uitgezwaaid door 'haar' peuters.

Door Karin Stronks

Els vertelt: "We zijn met de peuterspeelzaal begonnen naar aanleiding van een enquête van Lintelo's Belang. Bij de rijschool van Jan en Annie Gussinklo mochten we de ruimte waar theorielessen gegeven werden gebruiken. Met hulp van de Lintelose bevolking hebben we de locatie opgeknapt en er kwam een keukentje en een toilet. Ook buiten hadden we het daar goed voor elkaar, er was veel ruimte om te spelen. Met hulp van leidsters, vrijwilligers en hulpmoeders begonnen we twee ochtenden per week met de peuterspeelzaal. Het was aanvankelijk allemaal vrijwilligerswerk."
De naam 't Treintje dankt de peuterspeelzaal aan het feit dat de eerste locatie vlak bij het spoor was. Els bedacht het logo, een trein. Ze glimlacht: "De trein speelt nog altijd een grote rol in de peuterspeelzaal. Als we uitjes hebben met de kinderen gaan we vaak met de trein en elke ochtend is één van de kinderen 'machinist', het hulpje van de leidster." De peuterspeelzaal bleek een goede zet te zijn, vrij snel kwamen er zo veel aanmeldingen dat uitbreiding naar vier ochtenden noodzakelijk was.
De overheid stelde door de jaren heen steeds meer voorwaarden aan een peuterspeelzaal en vanaf 2002 moesten leidsters gediplomeerd zijn. "Wij moesten, net als alle peuterspeelzalen in de buurtschappen aan deze eisen voldoen. Omdat we ervaring hadden wat betreft werken met kinderen mochten we een verkorte opleiding doen, die duurde één jaar. We lieten een docent naar Aalten komen", aldus Els Overbeek.
't Treintje is twee keer verhuisd, een tijdlang werden de peuters in kleuterschool 'Lindebloesem' ontvangen, in 2006 werd de huidige locatie, naast basisschool De Klimop, betrokken. Een mooie ruimte met veel licht. Els legt uit: "Deze ruimte was vroeger het meestershuis, hier woonde meester Van Eerden. Een groot voordeel van deze locatie is dat de peuters vertrouwd raken met de basisschool. Verreweg de meeste kinderen gaan na hun tijd bij 't Treintje naar CBS De Klimop. Wat ik zo leuk vind is dat ik 'mijn' peuters ook blijf tegenkomen als ze naar de basisschool gaan. Het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen! Dat ik daar een steentje aan bijgedragen heb vind ik geweldig!"
Ze kijkt met een warm gevoel terug: "We besteedden veel aandacht aan de seizoenen en aan de feestdagen zoals Pasen en Kerstmis. Ook maakten de kinderen een mooi werkstukje voor jarige ouders en oma's en opa's. Elk jaar gingen we met de peuters een uurtje naar het Oranjefeest van Lintelo, we bezochten het Kabouterbos en keken in het voorjaar naar pasgeboren lammetjes. Ook hebben we een keer een ambulance op bezoek gehad! Als afsluiting van een peuterspeelzaal-jaar werd steevast een 'peuterfeest' gehouden bij één van de ouders thuis. Altijd supergezellig!"
Els heeft haar werk bij 't Treintje altijd met veel liefde en passie gedaan. Ze is druk bezig met opruimen en de overdracht. "Ja, en dan het afscheid! Op woensdag 31 januari is het zover. 's Morgens ben ik voor het laatst bij de kinderen, mijn opvolgster is er dan ook, ik laat het allemaal maar op me af komen. De receptie is 's middags vanaf 16.00 uur. Wat betreft mijn opvolgster, daar heb ik alle vertrouwen in, dat komt goed!" Ze vervolgt: "Wat ik ga doen? Nou dat weet ik nog niet, concrete plannen heb ik nog niet. Er komt vast wel iets op mijn pad, ik ben creatief en houd van schilderen, misschien pak ik dat ook wel weer op."