Con Spirito tijdens een repetitie. Foto: Frank Vinkenvleugel
Con Spirito tijdens een repetitie. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Con Spirito gaat voor verjonging

Open repetitie in Werth

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Het Christelijk Mannenkoor Con Spirito is opgericht in 1954, dus volgend jaar bestaat het mannenkoor 65 jaar. Het is een koor dat momenteel uit maar liefst 65 leden bestaat waarvan er nog 57 actief zingen. Con Spirito heeft zich tot een kwalitatief hoogstaand koor ontwikkeld. Velen in Dinxperlo kennen wel iemand die bij Con Spirito zingt en allemaal weten ze ook dat deze mannen geweldig zingen. Maar de groep is wel aan het vergrijzen en daarom is het koor langzamerhand op zoek naar jong(er) talent. Niet ter vervanging van de huidige tenoren, bassen en baritons, maar juist als aanvulling van de huidige groep en om het voortbestaan van Con Spirito te waarborgen. Hans Beernink en Martin Zwienink zingen bij Con Spirito en zetten zich in voor de pr.

Onderlinge band en betrokkenheid
Beernink: "Natuurlijk zijn we blij met alle nieuwe leden die graag willen zingen en nemenwe ze graag op in onze groep. Maar momenteel zijn we vooral gericht op een stukje verjonging want 'grijze koppen' hebben we al. En dat is het probleem waar veel koren mee te kampen hebben: het werven van nieuwe aanwas. Hoe krijg je mannen zo ver om te komen zingen?" Zwienink voegt hier aan toe: "Het is echt niet allemaal zware kost wat we zingen. Er zitten steeds meer moderne stukken tussen maar ook werk van bijvoorbeeld The Beatles of the Bee Gees, en ook wel Boudewijn de Groot. Vaak hebben mensen geen idee hoe het voelt om deel uit te maken van een groot koor. Buiten het feit dat we samen zingen, hebben we ook wel een onderlinge band en zijn betrokken bij het wel en wee van elkaar. Het is mooi om het gevoel te hebben dat je ergens bij hoort."

Maar ja, hoe help je de mensen over de drempel om eens langs te komen. Misschien zijn er mannen die er al wel eens aan hebben gedacht maar nog net de stap niet hebben durven nemen. Zwienink: "Als dat het geval is nemen we hen graag op sleeptouw. We halen ze dan graag op om samen te gaan. Samen onderneem je ook sneller iets, dus misschien kan je samen met je buurman of een familielid een keer komen kennismaken met Con Spirito. Het repertoire is zeer divers, van traditioneel tot modern en van ingetogen tot uitbundig." Hans Beernink: "Niemand hoeft zich al te veel zorgen te maken over de vraag of hij wel of niet kan zingen. Klompenhouwer zei vroeger altijd: "A'j 'brand' kunt schreeuwen, ku'j ook zingen". Maar over het algemeen melden zich eigenlijk nooit mannen die echt niet kunnen zingen."

Oefenen voor het kerstconcert
Con Spirito treedt een aantal keren per jaar op, bij diverse gelegenheden zoals in bejaardenoorden, bij kerstvieringen of op een korendag. Beernink: "En ja, ook helaas af en toe bij verdrietige gebeurtenissen zoals een uitvaart. Ook daar willen we een bijdrage aan leveren."

Zwienink: "Twee jaar geleden zijn we al begonnen om te oefenen voor ons kerstconcert van 2019 en voor een groot jubileumconcert. Onze dirigent Ben Simmes is een man met erg veel ervaring. Hij heeft de leiding over meerdere koren. Hij geeft ons tips en maakt de arrangementen, speelt piano en zingt de stukken vaak ook voor. Hij is iemand die echt de tijd voor je neemt. Vaste begeleider aan de vleugel of piano is Anita Simmes-Dieker. Zij begeleidt diverse solisten en koren." Het oefenen vindt altijd plaats op de dinsdagavond. Ook leuk om te weten is dat de leden van Con Spirito iedere vijf jaar een concertreis maken. Zingen is overigens niet alleen erg leuk om te doen maar ook nog eens heel erg goed voor je lijf en leden. Goed voor je ademhaling en je blijft langer bij de tijd, het verruimt je geest en daarnaast zorgt het voor vitaliteit en energie . En als hierdoor ook nog eens je sociale netwerk wordt vergroot, dan is dat toch prachtig. Redenen genoeg dus om aan te sluiten bij het mannenkoor Con Spirito."

Open repetitie in Werth
Juist om het voortbestaan te waarborgen zoekt Con Spirito nieuwe aanwas, mannen met enthousiasme die graag willen ervaren hoe het is om te zingen binnen een koor. Omdat Dinxperlo precies op de grens met Duitsland ligt, een grens die er in wezen niet meer is, verzorgt het koor een open repetitie in Werth, op dinsdag 30 januari. "Lekker dichtbij dus mensen uit Dinxperlo kunnen gerust komen luisteren", aldus de beide heren. "Deze open repetitieavonden gaan er over het algemeen gezellig aan toe en eventuele nieuwe leden worden hier geïnspireerd en hopelijk geënthousiasmeerd. We zouden het fijn vinden om ook nog wat meer Duitse mannen bij ons koor te krijgen, vandaar dat we ook in de 'Duitse vijver' vissen. We hebben overigens al wel Duitse zangers in ons koor. Maar meer kan altijd en zou een fijne aanvulling zijn. Kortom: alle mannen uit Dinxperlo en wijde omgeving zijn van harte welkom."

De open repetitie op dinsdag 30 januari aan de Binnenstrasse in Werth, in de mooie witte kerk, begint om 19.45 uur met een kopje koffie/thee. Iedereen is er van harte welkom.


www.conspirito-dinxperlo.nl

Martin Zwienink, tel. 0315-651398